Istorie sociala - puncte principale

Trimis la data: 2010-06-29
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 28
Autor: Mihaela Trenea
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realitatile sociale au trezit de timpuriu curiozitatea oamenilor
-curiozitatea se transforma in interes, apoi in necesitate, cand structurile, relatiile si manifestarile sociale sunt percepute ca fiind esentiale pentru progresul general-uman
-de la simpla observare si inregistrare a unor fragmente ale vietii sociale si pana la interpretarea si valorificarea superioara a datelor factuale, prin eforturi de generalizare si teoretizare, s-au consumat multe energii umane, intr-o dimensiune temporala apreciabila
-cunoasterea sociala incepe sa genereze ,,suplimentul'' amintit cand societatea ajunge la intelegerea ca destinul si evolutia sa sunt conditionate de perceperea cat mai corecta a vietii sociale, care este stimulata de avansul general al societatii si de abilitatea stiintelor sociale de a da raspunsuri prompte, realiste si operationale in planul asteptarilor imediate macrosociale.
- prefaceri in sfera sociala se produc in permanenta ; acestea antreneaza o dinamica mai lenta sau mai alerta a stiintelor sociale, care se divid (fragmenteaza), se recompun, se apropie sau se distanteaza unele de altele, amplificand considerabil numarul lor si, totodata, perspectivele de abordare a socialului.
- cunoasterea sociala nu este un scop in sine ; ea este un mijloc prin care stiintele sociale isi aduc aportul la progresul general-uman si, deopotriva, isi justifica ratiunea lor de a fi.

Asemanari si convergente :
Sociologie si istorie
-apartin disciplinelor socio-umane,
-beneficiaza de o ,, materie prima'' de cercetare asemanatoare sau identica,
-dispun de instrumente intelectuale suficiente si necesare investigarii socialului,
- utilizeaza, in buna masura, aceleasi tehnici si metode de investigare.

Distinctii
Vechimea
-istoria apare in antichitate.
-sociologia se constituie in epoca moderna.

PERSPECTIVA CERCETARII
- sociologia studiaza predilect realitatile sociale ,,prezente'' si mai putin cele din trecut
- istoria investigheaza faptele omenesti din trecut (din momentul in care omul dobandeste simtul istoric) catre ,,prezent''
OBIECTIVE STIINTIFICE
SOCIOLOGIA
- ,,.....fenomenele si procesele de aparitie a diferitelor forme de viata colectiva a oamenilor, structurile acestor colectivitati, care deriva din interactiunea reciproca a oamenilor (unul asupra celuilalt), pun fortele coercitive si fortele care disperseaza aceste colectivitati, mutatiile si transformarile care survin in cadrul lor'' (Jan Szczepanski, 1972, p. 10)
- ,,Fiind studiul realitatii sociale, ea (sociologia-n.n.) nu are ca obiect societatea, una sigura si aceeasi in toate timpurile, ci unitatile sociale concrete, singurele forme in care traieste societatea. Cand spunem stiinta realitatii sociale intelegem, deci, stiinta unitatilor sociale (subl. In text - n.n.), in formel numeroase si variate in care se gasesc ele raspandite pe pamant'' (D. Gusti, 1934, p. 50)

ISTORIA:
- Devenirea popoarelor, in inlantuirea cauzala a proceselor istorice (Petre Andrei, 1956, p. 154)
- ,,...istoria este, in primul rand, o stiinta de reconstituire a trecutului, a unor fenomene care au fost candva reale, deci perceptibile direct, iar la data cercetarii nu mai exista...'' Traian Herseni, 1982, pp. 38-39)
- ,,...istoria implica cercetarea detaliului, dar, in acelasi timp, ea invita pe specialist, in nu mai mica masura, sa-si largeasca vederile evolutiei structurilor sociale'' (C.W. Mills, 1974, pp. 215-217)
- Studiaza fenomenele de succesiune si diferentierile dintre acestea, urmareste identificarea seriilor in care se inlantuie in chip ireversibil fenomenele, in cadrul carora
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.