Iubire,Cruce si Lumina

Trimis la data: 2005-06-20
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 160
Autor: Damian Catalina
Dimensiune: 7kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iubire: Cruce şi Lumină
În viaţa liturgică ortodoxă,avem în Postul Mare,două Duminici care se succed şi anume:Duminica Sfântului GRIGORIE PALAMA şi Duminica SFINTEI CRUCI; revelaţia Luminii şi revelaţia Crucii.
Să le unim! Să împletim lumina cu Iubirea!(Iubeşti ceea ce vezi).
Iubire: Cruce şi Lumină
Iubire: Cruce şi Lumină
Pentru a înţelege despre ce este vorba,voi face o prezentare succintă a Învăţăturii Sf. Grigorie Palama.Gândirea acestui Sfânt reprezintă un fenomen de renaştere specific creştinismului ortodox.El valorifică şi sintetizează tradiţia multiseculară în creştinismul răsăritean a RUGĂCIUNII LUI IISUS: „Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Începuturile practicării metodice a acestei rugăciuni se confudă practic cu începuturile creştinismului răsăritean.

Iubire: Cruce şi Lumină
Teologul KALLISTOS WARE,episcop de DIQKLETA,Marea Britanie şi profesor de Teologie la Universitatea din OXFORD,care a vizitat şi Colegiul Vasile Alecsandri nu cu mult timp în urmă,a încercat şi a reuşit să dea o explicaţie „Rugăciunii lui Iisus”,considerând-o drept forma cea mai concentrată a învăţăturii creştine.

Iubire: Cruce şi Lumină
În prima ei parte se afirmă învăţătura despre Sfânta Treime.Prin numirea lui Iisus drept Fiu al lui Dumnezeu se prezumă existenţa Tatălui şi pirn numirea lui Iisus ca Domn se prezumă existenţa Duhului Sfânt,dacă ţinem seama şi trebuie să o facem,de ideea Sf. Ap. Pavel exprimată la I Corinteni capitolul XII,versetul 3,după care Iisus nu poate fi Domn decât prin Duhul Sfânt.În acelaşi timp,prin invocarea numelui lui Iisus se afirmă şi firea lui umană(pe lângă cea Divină). Acest imn este o afirmare necondiţionată a convingerii în existenţa lui Dumnezeu.

Această Rugăciune este,după Sf. Grigorie o formă sublimă de cunoaştere care se distinge de cunoaşterea obişnuită prin supra abundenţa trăirilor şi experienţelor divine.În acelaşi timp,prin cererea exprimată în rugăciune,omul îşi recunoaşte condiţia creaturală şi supusă păcatului şi mai departe,speranţa în iertarea acestor păcate şi în mântuire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.