Iubire furata

Trimis la data: 2006-07-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 467
Autor: Eduard
Dimensiune: 16kb
Voturi: 60
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iubire furata - Şt. O. Iosif şi Natalia Negru se aflau la vârsta celor dintâi fiori de dragoste. El era student la ,,Litere” şi ca să-şi câştige existenţa, lucra ca şi bibliotecar la,, Fundaţia culturală” , iar Natalia era şi ea tot studentă, colegă cu el la aceeaşi facultate; Şteo, poetul o iubea foarte tare dar nu îndrăznea să-şi mărturisească iubirea.Iubire furata
Iubire furata - Odată , când se plimbau la şosea s-au aşezat pe iarbă, şi Şteo a luat un fir de iarbă cu care s-a jucat petrecându-l peste degetul inelar de la mâna stângă. Natalia remarcă că arată ca o verighetă verde. Şteo I-a făcut şi ei una, şi apoi I-a spus în şoaptă cu emoţie:,, Lia, draga mea, tot avem noi verighetele gata! Ce-ar fi să ne logodim?” Fata I-a răspuns: ,,- Dar eu, din clipa asta, chiar mă şi simt logodită cu tine, dragul meu Şteo!”

Iubire furata - 2. Destinul ciudat

Un destin ciudat i-a legat în viaţă pe Şt. O. Iosif şi pe Dimitrie Anghel, prin acea tainică lege a contrastelor, care adună firile diametral opuse într-o prietenie de data asta literară şi umană, pe care numai o tragedie a frânt-o, şi tragedia a izbucnit din cauza unei iubiri pasionale, pe care Iosif, părăsit şi umilit, a plătit-o cu accentele din ,,Cântecele”lui ( sublimare a suferinţii prin artă), iar Anghel, prin gestul izbăvitor al ridicării vieţii; biografic nedespărţiţi, au intrat în moarte ca două tragice umbre, împăcate prin durerea care unifică şi purifică.

Multă vreme figurile lor literare au apărut îngemănate printr-o colaborare care s-a văzut totuşi, pe măsură ce-şi publicau şi operele strict individuale, că nu este o fuziune creatoare a două temperamente şi expresii artistice, la antipozi, ci numai o asociaţie de nume, pe coperte.

Iosif- este un pur ,,semănătorist”, un inadaptabil, refugiat în trecut şi-n regresiunea mediului rural, după care suspină necontenit, un învins, care s-a strecurat prin viaţă ca o nălucă învăluită în ceaţa melancoliei, oscilând între Coşbuc, Eminescu şi Heine, pe un registru minor. Arta lui este simplitate şi discreţie, sentimentalism duios şi surdinizat; elegiac fără amploare şi adâncime, realizat în forma cântecului, poezia lui este ca un uşor polen risipit la cea mai uşoară adiere.

Anghel – prin tot ce-a scris, fie sub aspectul de colaborare, fie ca producţie strict individuală, se desprinde categoric de Iosif şi de semănătorism, continuând tradiţia artistică a lui Macedonski, a fantezismului şi a unui anume simbolism, clasicizant, prin infiltraţie franceză.

Lui Iosif îi erau familiare lirica intimistă şi baladismul german, pe lângă Eminescu şi Coşbuc; traducerile făcute în colaborare din Verlaine, Henri de Regnier şi Ibsen indică exclusiv gustul şi orientarea lui Anghel, fiindcă Iosif a mers singur la Heine şi baladiştii germani, la Shakespeare şi Corneille, la Goethe, Schiller şi Wagner. Toată proza artistică, fie în presupusa colaborare cu Iosif ( Cireşul lui Lucullus, Portrete), fie individual semnată (Oglinda fermecată, Triumful vieţii, Povestea celor necăjiţi, Steluţa, Fantome) poartă exclusiva pecete a fanteziei lui Anghel.

3. Omul Anghel

Dimitrie Anghel s-a născut în 1872 la 16 iulie, la moşia tatălui său de la Corneşti, de lângă Iaşi. Era al treilea fiu al lui Dimitrie Anghel şi al soţiei sale, Erifila, născută Leatris. Străbunii poetului, atât cei paterni, cât şi cei materni ar fi aromâni, emigraţi din Macedonia, pe vremea opresiunilor lui Ali-Paşa. Erifila s-ar fi născut la Constantinopol, petrecându-şi înaintea căsătoriei, ,, o mare parte de tinereţe în insula Antigone din faţa Stambulului”. Bunicul patern ar fi venit în ţară odată cu alţi doi fraţi, dintre care unul s-ar fi stabilit la Iaşi, celălalt la Vaslui, şi cu o soră, care s-ar fi măritat în Teleorman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.