Iubirea

Trimis la data: 2013-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii iubirea e un spatiu tematic de o surprinzatoare complexitate, de la Cantarea cantarilor si Epopeea lui Ghilgames, la mari creatii moderne ca Anna Karenina de Tolstoi sau Matei Iliescu de Radu Petrescu, in literatura romana. Oricat de repetabila ar fi ea de-a lungul istoriei literaturii, tema iubirii ramane vie si mereu fascinanta. Ea reprezinta o obsesie nu doar a poetilor, prozatorilor si dramaturgilor, ci si a celor care vor sa o evalueze teoretic si sa o faca inteligibila logic: Stendhal, Proust, Ortega y Gasset, gEorges Bataille, Erich Fromm, Octavio Paz si multi altii.
Or, sentimentul iubirii, desi etren si repetabil, pare sa se sustraga incercarilor de definire. In Antichitatea latina Ovidiu a compus un mare poem intitulat Ars amandi, care nu e atat o explorare a sentimentului iubirii cat un "cod de conduita" al indragostitului si in ultima instanta un tratat despre arta seductiei.

Insa o stiinta a iubirii nu exista nici astazi, pentru ca iubirea e un fenomen care nu poate fi observat din exterior. Iubirea e direct legata de intimitatea umana profunda. Iubirile nu se repeta; orice iubire e un caz particular, unic, absolut si ireductibil. Cati indivizi umani, tot atatea iubiri. Nimeni nu poate trai iubirea altuia, desi oamenii seamana unul cu altul.

Cum este insa iubirea ca manifestare? Viata si literatura ne arata ca iubirea poate fi fulgeratoare, nebuna, iresponsabila, sau dimpotriva ascunsa, platonica, grava, metafizica., razbunatoare. Iubirea poate fi vulgara, carnala, dar tot ea poate atinge nu o data zonle cele mai inalte ale spiritualizarii fiintei. Putem urmari aceste trepte ale iubirii in toata poezia lumii, de la vechea poezie lirica greaca si haiku-ul japonez laun postmodernism ameican ca Frank O'Hara sau, la noi, in creatia lui Eminescu, George Cosbuc, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu,.

Mircea Cartarescu, si alti tineri poeti contemporani. Formele pe care le imbraca iubirea in literatura sunt de o mare diversitate. Acest sentiment fundamental se asociaza cu bucuria, asteptarea, melancolia, indoiala, disperarea, frustrarea, gelozia, dorul de moarte, resemnarea si multe alte stari, unele apropiate de inefabil.

Iubirea are capacitatea de a schimba coordonatele lumii inconjuratoare, ea il aduce pe om mai aproape de Natura si ii reveleaza propria-I conditie supusa trecerii timpului si tainele mortii. Analizand poezia lui Eminescu, George Calinescu descoperea la marele poet patru ipostaze diferite ale iubirii: iubirea paradisica, iubirea demonica, iubirea mortuara si iubirea elegiaca, toate asociate cu manifestari specifice ale cadrului natural.

Dar acestea sunt ipostaze pe care le intalnim, de fapt, in forme inconfundabile, la toti marii creatori ai lumii si cu precadere la scriitorii romantici pentru care iubirea devine un mijloc de atingere a absolutului si de anulare a dualismului eu- lume.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.