Iubirea in istorie si literatura

Trimis la data: 2014-03-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eduard_L
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest sentiment profund, este tema multor opere literare, atat a autorilor nationali cat si a celor universali. Unul dintre cei mai importanti poeti " Luceafarul poeziei romanesti" - Mihai Eminescu, este autorul multor poezii, in care se dezbate tema iubirii.
Tudor Arghezii, spune despre Mihai Eminescu " la Eminescu este o dragoste mai cu seama senzationala, o dragoste pribeaga, de pasiune... o dragostede pasari albe, care strabat eternitatea si se intalnesc din zbor in dreptul unei stele..."
In poezia " Sara pe deal " , tema o constiituie aspirati poetului pentru o dragoste ideala. Ideea poetica ilustreaza intensitatea iubirii dorinta celor doi iubiti de a fi fericiti, prin trairea deplina a sentimentelor, fapt ce inalta dragostea la valori universale. Daca in primele stofe predomina elementele de pastel, in ultimele strofe se intensifica insa accentele de " idila ", finalul fiind impresionant prin valoarea absoluta pe care o capata iubirea, in numele careia, iubitul este pregatit pentru sacrificiul suprem.

In poezia " Dorinta ", Mihai Eminescu, imagineaza o idila ce se manifesta in cadru rustic, o poveste de dragoste ideala ce are loc in mijlocul naturii,o fericire ce ar fi posibila prin intermediul visului intr-un viitor neprecizat. Chiar titlul acestei poezii sugereaza imaginea iubirii posibile, dar neimplinite. Iubirea este proiectata intr-un plan imaginar, exprimand aspiratia poetului pentru un sentiment ideal, care sa atinga perfectiunea trairii. In prima strofa este o chemare a iubirii, in mijlocul naturii, prin verbul la imperativ " Vino " sugerand nerabdarea si dorinta poetului pentru implinirea

sentimentului de dragoste. Natura este umanizata si se emotioneaza la manifestarea senimentului de iubire. Elementele naturii ocrotitoare sugerand un loc trainic al iubirii, in care sa se manifeste dragostea, redat prin metafora " prispa cea de brazde / Crengi pecate o ascund ", izolarea de restul lumii posibilul cuplu de indragostiti. Dorinta de intimidare a indragostitilor este accentuarea si in continuare a poeziei, prin repetiita " vom fi singuri, singurei ". Urmatoarele strofe constitue o secventa lirica ce ilustreaza posibila intalnire si gesturi tandre ca un joc al iubirii. " sa alergi ", " sa-mi cazi ", etc.

Gesturile poetului compun cu adevarat ritualul erotic si sunt incarcate de tandrete mangaietoare, de gingasie " Si in bratele-mi intinse / Sa alergi, pe piept sa-mi cazi / Sa-ti desprind din crestet valul / Sa-l ridic de pe obraz ". Iar florile de tei amplifica intensitatea sentimenului de dargoste profunda, unica. In ultimele strofe, continua descrierea dorintei puternice a poetului pentru implinirea iubirii indeale, care ar putea fi un vis de fericire deplina

" Vom visa un vis ferice ". Cuplul de indragostiti este asadar intr-o totala armonie cu natura personificata, sugerand beatitudinea prelungita a iubirii dincolo de realitate, de viata, spre eternitate, prin starea de vis " Adormind de armonia / Codrului batut de ganduri / Flori de tei deasupra noastra / Or sa cada randuri, randuri ". Personificarile prezente in poezia au rolul de a preciza participarea naturii la trairea sentimentului de iubire, fiind in deplina armonie cu cei doi indragostiti : " Ingana-ne-vor c-un cant / Singuratice izvoare / Blanda batere de vant ".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.