Iubirea mistica in opera poetica a Zoricai Latcu -Teodosia Iubirea mea, tu, crinul meu de foc

Trimis la data: 2015-07-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexei_G
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia religioasa este o forma concreta de comunicare a omului modern/postmodern cu Dumnezeu. Prea putini poeti contemporani reusesc insa sa realizeze aceasta comunicare astfel incat limbajul divin sa fie transpus in versuri de mare forta artistica. Poezia religioasa mentine omul in relatie cu Dumnezeu, in comuniune. Nu numai poetul, cel care scrie, realizeaza aceasta, ci si cel care citeste poezia religioasa. In aceasta consta de fapt marea bogatie a textelor de inspiratie crestina, fiindca ele reusesc sa transfigureze sufletul omului, sa il ridice la rangul de impreuna-lucrator cu Dumnezeu la frumusetea lumii.
Poezia Zoricai Latcu Teodosia este prea putin cunoscuta cititorilor, de-abia in anul 2000 reusindu-se publicarea unui volum de opere, majoritatea textelor fiind pastrate la Biblioteca ASTRA din Sibiu. Nascuta la 17 martie 1917, Zorica Latcu a urmat liceul la Brasov, apoi Facultatea de Filologie, sectia filologie clasica - limba greaca si latina, si filologie moderna - limba si literatura franceza, din Cluj-Napoca. A fost preparator universitar la Institutul Roman de Lingvistica si a colaborat la realizarea Dictionarului Limbii Romane al Academiei. Zorica Latcu a debutat in paginile revistei "Gandirea" de la Cluj, in anul 1941, cu "Epitafuri antice". In timpul vietii a publicat trei volume de versuri: "Insula Alba", "Osana Luminii", "Poemele Iubirii".

In anul 1948 a intrat in viata monahala, cu numele Teodosia, iar pana in 1990 (cand s-a stins din viata, la 8 august) a mai scris patru volume de poezii, pastrate in manuscris la ASTRA din Sibiu: "Icoane pentru paraclis", "Din pribegie", "Pentru neamul meu", "Gradina Doamnei si alte poezii". Desi a suferit oprimarile comunismului, nu a renuntat la convingerile religioase, scriind mereu si facand traduceri din operele patristice ale lui Origen si Sfantul Grigorie de Nyssa. De asemenea, a tradus partial din Imnele si Cuvantarile lui Simion Noul Teolog.

Opera poetica a Zoricai Latcu depaseste intr-un anume fel cadrul traditional al poeziei religioase romanesti. Ea nu se revendica de la nici un mare poet roman. Poezia ei nu este nici cautare febrila sau tagada a divinitatii, precum la Arghezi, nici panteista, ca la Blaga, nici traditionalista, ca la Voiculescu, nici ca poezia lui Ioan Alexandru. Profund originala, poezia Zoricai Latcu completeaza si imbogateste patrimoniul liricii noastre religioase cu texte de o rara frumusete si armonie, de o sensibilitate peste limitele firii. Desi apartine curentului gandirist initiat de Nichifor Crainic, poeta se detaseaza de acesta, sesizandu-se usor in

textele ei o viziune poetica profund teologica. Predomina in textele poetei o religiozitate aparte, specifica doar marilor creatori, capabili sa transpuna in versuri Iubirea lui Dumnezeu. De aceea, poezia Zoricai Latcu poate fi analizata din perspectiva acestui aspect ascetico-mistic, in ciuda faptului ca trebuie sa fim rezervati in analiza unei asemenea teme. Dar aspectul mistic trebuie acceptat atunci cand te imbogatesti sufleteste lecturand poeziile Zoricai Latcu. Mai ales pentru ca, eu cred asta, poezia ei si-a implinit menirea: a indumnezeit lumea, l-a adus pe Dumnezeu in sufletul nostru si ne-a invatat cum sa-L vedem si sa-L iubim. Mai mare lucru decat acesta cine poate sa faca?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.