Iubirea si natura in opera eminesciana

Trimis la data: 2007-06-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 3605
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 261
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu, ultimul mare romantic european, se înscrie în acest curent al exprimării sentimentelor de dragoste în mijlocul naturii, tema iubirii şi a naturii fiind tema romantică fundamentală a liricii sale. La Eminescu natura se manifestă în două planuri, unul terestru şi altul cosmic, interferate mai armonios decât a mai fost întâlnit, în cadrul căreia îndrăgostiţii oficiază un adevărat ritual al iubirii, „natura adesea- dacă nu se primează- e pe acelaşi plan cu dragostea” (G. Călinescu).
Natura apare în două ipostaze- terestră şi cosmică.
Natura terestră cu motive romantice specifice spaţiului eminescian- codrul, izvoarele, teiul, lacul- văzute în veşnica rotire a anotimpurilor, este, în general, ocrotitoare, caldă, uneori sălbatică.Nu este un simplu decor ci o fiinţă misterioasă, cu un limbaj propriu, înţeles doar de copilul netrecut prin filtrul civilizaţiei ( „ fiind băiet păduri cutreieram...”).

Este un spaţiu vegetal, departe de orice urmă de civilizaţie. Este o cutie de rezonanţă a stărilor poetice; este cadrul în care ideea îşi găseşte corespondenţele pentru meditaţie filozofică, pentru chemările nemărturisite.
Natura terestră participă mereu la frământările poetului constituind cadrul cel mai potrivit al dragostei şi al meditaţiei:
„ Hai în codrul la izvorul
Care tremură pe prund”
(Dorinţa)

„Hai în codrul cu verdeaţă,
Und- izvoare plâng în vale”
(Floare albastră)

Este un mod superior de a intra în consonanţă cu ritmurile naturale. Natura terestră este în alte poezii un spaţiu al morţii, ca în elegia „ Mai am un singur dor”: „Mai am un singur dor:/ În liniştea serii /Să mă lăsaţi să mor/ La marginea mării (...)”
Natura cosmică este simbolizată mai ales prin cadrul nocturn, în care motivele romantice luna, stelele, luceferii participă direct la sentimentul iubirii umane.

Iubirea la Eminescu nu este un sentiment ocazional, ci unul fundamental, la care participă întreg cosmosul, luna fiind astrul tutelar şi martor al ritualului celor îndrăgostiţi:

„ Când prin crengi s-a fi unit
Luna-n noaptea cea de vară,
Mi-i ţinea de subsoară
Te-oi ţinea de după gât.”(Floare albastră)

La nivel cosmic, natura este veşnică superioară, în raport cu natura terestră, iese din timp şi spaţiu. Are rolul de a proteja teluricul lui.
Poetul visează la o iubire absolută în care sentimentele sunt autentice, reciproce, veşnice. Poetul crede că este posibilă realizarea unei iubiri absolute, deşi aceasta este imaginată de mai multe ori.
În evoluţia poeziei erotice, se disting, în principal, două etape:

• Între 1870-1880 o primă fază, aşa- zis naturistă, ilustrează imaginea luminoasă, optimistă a iubirii, momentele fericite se asociază cu un cadru natural, aflat în depălină armonie cu stările sufleteşti ale poetului. Poeziile din acea perioadă („Dorinţa”, „Lacul”, „ Sara pe deal”) exprimă puterea de iluzionare, starea de visare, de aspiraţie spre fericire, natura este feerică, ocrotitoare, caldă: „ Fruntea albă-n părul galben/ Pe-al meu braţ încet s-o culc, /Lăsând pradă gurii mele/Ale tale buze dulci”
(„Dorinţa”)


• A doua etapă a liricii erotice, 1880-1883, se defineşte prin profunzimea filozofică a sentimentului de iubire ceea ce dă creaţiilor din această perioadă scepticism, melancolie provocate de dezamăgirea poetului, aflat mereu în căutarea idealului de iubire.
Aceste atitudini îi corespund unei naturi triste ( plopii singuratici, ploii reci, camera pustie).
Iubirea are forţă magică în două aspecte:
• În amintire, regretul c-ar fi putut fi ceva extraordinar
• În „ora de iubire”- o metaforă a limitării, dar şi a trăirii intense a sentimentului de dragoste.

Aspiraţia poetului spre împlinirea iubirii absolute este exprimată prin valenţa spirituală a acestuia de a fi capabil de sacrificiul suprem în numele iubirii ideale:

„Reia-mi al nemuririi nimb
Şi focul din privire
Şi pentru toate dă-mi în schim
O oră de iubire”.
(„ Luceafărul”)
„...Astfel de noapte bogată
Cine pe ea n-ar da viaţa lui toată?”
(„Sara pe deal”)
„O oră să fi fost amici,
Să ne iubim cu dor,
S-ascult de glasul gurii mici
O oră şi să mor”
(„ Pe lângă plopii fără soţ..”)

În toată poezia erotică a tinereţii, figura iubitei are o lumină şi o căldură ieşită din comun dobândită din imaginea ei pentru poet.
Iubita este blândă, angelică, deschisă spre cunoaştere, mângâietoare, şăgalnică, ispititoare:

„ Fruntea albă-n părul galben
Pe-al meu brat încet s-o culci,
Lăsând pradă gurii mele
Ale tale buze dulci...”
(„Dorinţa”)

În poezia „ Floare albastră” ea e „ roşie ca mărul”, în „ Crăiasa din poveşti”, „....Păru-i galben,/ Faţa ei lucesc în lună,/Iar ochii ei albaştrii/ Toate basmele s-adună”
În faza a doua, iubita sugerează dezamăgire, incapabilă să se înalţe la gândirea eului liric, la ideal.
Iubita este rece, străină, statuară, poetul fiind dezamăgit pentru că „ totuşi este trist în lume”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.