Ivanhoe - Walter Scott

Trimis la data: 2005-06-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 21
Autor: Tudor
Dimensiune: 11kb
Voturi: 459
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Walter Scott s-a născut la 15 august 1771 în oraşul Edinburgh, din Scoţia. De mic copil a ascultat cu plăcere legendele şi basmele Scoţiei. După terminarea şcolii, studiază dreptul la Universitatea din Edinburgh. Debutează în literatură ca traducător din limba germană. Apoi începe să scrie poezii şi poeme: Balada celui din urmă menestrel, Marmion, Fecioara lacului, Rokeby, şi altele. Din 1814, se hotărăşte să nu mai scrie poezii. Din acelaşi an, începe să scrie romane istorice.
În toamna anului 1832, moare la Abbotsford, în castelul său.
MERITE LITERARE

Opera sa literară cuprinde mai multe romane istorice: Waverly (1814), Rob Roy(1817), Ivanhoe (1820), Quentin Durward(1823), Red Gauntlett (1824), Frumoasa din Perth (1828), şi multe altele. Are meritul de a însufleţi trecutul istoric al Scoţiei şi Angliei în scrierile sale, de a da viaţă evenimentelor din vechime.


REZUMATUL ROMANULUI

Acţiunea se petrece în Anglia, după ce saxonii au fost înfrânţi de către normanzi. Deşi au trecut patru generaţii, în continuare normanzii se poartă ca nişte cuceritori. Astfel, limba vorbită de ei este franceza, spre deosebire de graiul poporului, care este engleza.

Regele Angliei, Richard I, a fost plecat în cruciadă în Palestina. Între cruciaţi au izbucnit certuri, mai ales între Richard şi regele Franţei, Philip, care era sprijinit de cavalerii templieri şi de ioaniţi.

Acum, regele Richard I, zis Inimă-de-Leu, este în captivitate, în puterea ducelui de Austria, departe de ţara sa. Puterea nobililor creşte, iar poporul, chiar şi nobilii saxoni, o duc greu.

În pădurea Sheffield sunt doi oameni: cel mai vârstnic este porcarul Gurth iar celălalt este Wamba măscăriciul. Ei sunt şerbii lui Cedric de Rotherwood, un nobil saxon.

Prin pădure trece un alai; sunt stareţul Aymer şi templierul Brian de Bois-Guilbert, cu slujitorii lor. Ei sunt însoţiţi de un pelerin venit din Ţara Sfântă.

Aceştia, împreună cu cei doi şerbi, ajung la castelul lui Cedric.
Cedric este tatăl lui Wilfred de Ivanhoe, un cavaler plecat cu regele Richard în cruciadă. Deşi cei doi oaspeţi sunt normanzi, Cedric dă poruncă să fie întâmpinaţi cu ospitalitate. Brian de Bois-Guilbert este impresionat de frumoasa Rowena, pupila lui Cedric.

La castel mai soseşte un oaspete, evreul Isac din York; templierul îl priveşte cu dispreţ, căci evreii erau consideraţi inferiori. La masă se discută despre faptele de vitejie ale cavalerilor plecaţi în cruciadă în Palestina. Pelerinul aflat printre oaspeţi povesteşte despre curajul lui Ivanhoe, pe care îl iubeşte tânăra Rowena. Totuşi Cedric a hotărât mai demult ca fata să se căsătorească cu nobilul Athelstane.

Spre seară, pelerinul îl vesteşte pe evreul Isaac să plece, întrucât se află în pericol de a fi răpit de oamenii templierului, pentru a-i lua banii. Cei doi părăsesc în secret castelul. Drept mulţumire, evreul îl trimite pe pelerin la un prieten al său din Leicester, pentru a primi cadou un cal şi o armură de preţ.

Pe vremea aceea evreii erau prigoniţi atât de normanzi, cât şi de saxoni, britani sau danezi; evreii erau îndeosebi negustori şi averile lor erau căutate de ceilalţi oameni. Anglia era cârmuită de vicleanul prinţ Ioan, care nu voia ca fratele său Richard să se mai întoarcă din prizonierat. Ioan era fratele cel mai mic, moştenitor legal al titlului fiind - în cazul morţii lui Richard – alt frate, ducele Arthur.

Nobilii asupreau cumplit poporul. Din această cauză, oamenii se adunau prin păduri, formând cete de haiduci. La Ashby, un oraş din comitatul Leicester, urmează să aibă loc un turnir, o întâlnire de lupte cavalereşti, în prezenţa prinţului Ioan. Acesta este însoţit de numeroşi curteni: Waldemar Fitzurse, De Bracy, stareţul Aymer şi alţii.

Printre spectatori se află Isaac şi fiica sa, frumoasa Rowena, apoi Cedric Saxonul şi ruda sa, Athelstane de Coningsburgh. După ce se dă citire regulilor turnirului, în arenă apar cavalerii şi încep luptele. Cei mai puternici se dovedesc a fi Brian de Bois-Guilbert, Malvoisin şi Front-de-Boeuf, toţi cavaleri templieri. Ei îşi înving toţi adversarii.

Deodată apare un cavaler necunoscut având deviza desdichado sau Cavalerul Dezmoştenit. El îi provoacă la luptă, pe rând, pe puternicii cavaleri templieri, şi reuşeşte să-i învingă. Astfel, Cavalerul Dezmoştenit reuşeşte să devină câştigător. El refuză să-şi scoată casca sau să-şi spună adevăratul nume. Ca premiu, el primeşte un cal de luptă. El o alege pe frumoasa Rowena Regină a Dragostei şi Frumuseţei.

Aflat în cortul său, Cavalerului Dezmoştenit i se aduc caii şi armurile cavalerilor învinşi. El preferă însă bani - câte cincizeci de ţechini de la fiecare cavaler, ca răscumpărare; de la Brian de Bois-Guilbert nu acceptă nimic, spunând că lupta dintre ei nu s-a sfârşit deocamdată.

Slujitorul cavalerului este chiar porcarul Gurth. Acesta primeşte poruncă să-I ducă evreului Isaac bani pentru că a împrumutat cavalerului armura şi calul cu care a venit la turnir. Evreul ia cei optzeci de ţechini de aur trimişi, dar fără ştirea sa, fiica sa Rebecca îi dă lui Gurth o sută de ţechini pentru cavaler. Pe drum, porcarul este prins de tâlhari. Aflând că este slujitorul Cavalerului Dezmoştenit, aceştia îl lasă în pace.

A doua zi încep alte întreceri. Sunt două grupuri de cavaleri, unul condus de Cavalerul Dezmoştenit şi celălalt de Brian de Bois-Guilbert.
În timpul luptelor, cavalerii din tabăra Dezmoştenitului sunt învinşi iar acesta rămâne cu un singur aliat, Cavalerul Negru, alt cavaler misterios. Acum situaţia se schimbă şi Cavalerul Dezmoştenit rămâne învingătorul zilei. Cavalerul Negru dispare din arenă.
La primirea premiului, Cavalerului Dezmoştenit i se scoate casca şi toată lumea află că el este Ivanhoe. Slăbit din cauza rănilor, el leşină.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.