Izotopi

Trimis la data: 2002-10-29 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 7929
Autor: Octav Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Izotopi
Foarte multă vreme s-a crezut că materia este alcătuită din particule extrem de mici, indivizibile, numite atomi. Descoperirile din domeniul fizicii şi chimiei, făcute la sfârşitul secolului al XIX – lea şi în secolul XX, ca : descărcările electrice prin gaze rarefiate, emisiile de electroni din metale incandescente, radioactivitatea etc. au dus la concluzia că : atomul este divizibil, el are o structură complexă.

Izotopi
Se ştie din studiul chimiei din clasele anterioare că atomul este alcătuit din particule materiale de dimensiuni foarte mici. Dintre acestea menţionăm protonii, neutronii, mezonii, electronii. Toate particulele care alcătuiesc un atom se numesc particule elementare : protonul, neutronul şi electronul sunt considerate particule fundamentale. În tabelul 1.1 sunt trecute sarcina, masa şi simbolul, nucleul; de aceea ei se mai numesc nucleoni. Nucleul conţine protoni cu sarcină electrică pozitivă şi neutroni, neutri din punct de vedere electric; în ansamblu, nucleul are sarcină pozitivă. Electronii se rotesc în jurul nucleului cu vizite foarte mari, formând învelişul electronic.

Izotopi
În atom, numărul electronilor din învelişul electronic este egal cu numărul protonilor din nucleu. Numărul protonilor (sarcinilor pozitive) din nucleu se notează cu Z şi se numeşte număr atomic.
Specia de atomi cu acelaşi număr atomic Z formează un element chimic.
Din tabelul 1.1 se observă că masa unui electron este foarte mică, aproape neglijabilă, în comparaţie cu masa unui proton sau a unui neutron. Cum protonii şi neutronii, particule grele, se află în nucleu, înseamnă că masa atomului este concentrată în nucleu.
Suma dintre numărul de protoni şi numărul de neutroni din nucleu poartă numele de număr de masă; se notează cu A. având în vedere că masele electronilor sunt neglijabile şi notând cu N numărul neutronilor din nucleu, numărul de masă al unui atom este dat de relaţia :
A = Z+ N

Izotopi
Există atomi care deşi au acelaşi număr atomic (Z) au număr de masă (A) diferit : ei se numesc izotopi (în greceşte isos = acelaşi; topos = loc). Izotopii ocupă acelaşi loc în sistemul periodic, deoarece sunt atomi ai aceluiaşi element. Izotopii sunt specii de atomi cu acelaşi număr atomic (acelaşi număr de protoni) şi cu număr de masă diferit (număr diferit de neutroni). Un izotop se notează prescurtat prin simbolul elementului, în stânga lui fiind scrise : jos – numărul atomic; sus – numărul de masă. Izotopul elementului carbon, care are în nucleu 6 protoni şi 6 neutroni, este notat : 12 C. Uneori se indică numai numărul de masă : 12 C.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.