Izvoare internationale ale dreptului comercial

Trimis la data: 2014-10-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Stefania_A
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vointa sociala generala nu poate deveni obligatorie pentru fiecare individ si pentru ansamblul colectivitatii decat daca se exprima prin norme care imbraca o anumita forma, care mai este numita izvor de drept.
Se accepta in general ca notiunea de izvor de drept si aceea de forma de exprimare a dreptului au acelasi sens.
Conceptul de izvor de drept cuprinde mai multe conceptiuni:
a) Daca avem in vedere criteriul raportului dintre continut si forma, izvorul de drept poate fi material sau formal (juridic).
Ansamblul determinarilor vietii materiale si spirituale a societatii care isi pune pecetea pe continutul vointei sociale generale exprimate normativ, constituie izvorul material al dreptului.
Forma dreptului este interna (vizand ceea ce si cum se explica reglementarea juridica) si externa (aratand prin ce exprima reglementarea juridica: prin lege, decret, hotarare...).
b) In functie de caracterul sursei normative, izvoarele se diferentiaza in izvoare directe (imediate) sau izvoare indirecte (mediate).

Primele reprezinta forma de exprimare nemijlocita din care deriva norma (ex: actele normative).
Cele din urma nu sunt cuprinse in acte normative, dar la ele se refera aceste acte, implicandu-se in continutul lor.
Astfel de izvoare indirecte sunt obiceiul si regulile de convetiure sociala, adica cutuma.
Cutuma prezinta un vadit caracter de vechime, abstractiune, fixitate si generalitate. Ea nu este localizata, ci are evocatie de a se aplica mai multor categorii de contracte si in orice loc, nefiind tarmuita geografic.

c) Izvoarele dreptului se diferentiaza si dupa criteriul sursei de cunoastere a dreptului, in functie de care distingem izvoare scrise (documente, inscriptii) si izvoare nescrise (date arheologoce, traditii orale).
Conventiile internationale sunt intelegeri scrise intre doua sau mai multe state care contin reglementari cu privire la relatiile dintre acestea.

In plan terminologic conventia internationala a primit in practica diferite denumiri: acord, protocol, tratat, pact, aide memoire, modus vivendi, proces verbal, armistitiu, aranjament concordat, compromis, memorandum, cartel, nota diplomatica.
Clasificarea conventiilor internationale:
a) Potrivit criteiului ce are in vedere numarul statelor semnatare distingem:

1. Conventii bilaterale, ce sunt perfectate intre doua state ca titulare de suveranitete si prin care se reglemneteaza aspecte ale raporturilor dintre statele semnatare.
2. Conventii multilaterale, care se realizeaza cu participarea mai multor state ca titulare de suveranitate si prin care se reglementeaza raporturi interesand dezvoltarea relatiilor dintre aceste state.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.