Izvoarele dreptului administrativ european

Trimis la data: 2012-11-29
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.95 / 10
Downloads: 1
Autor: sim.simona
Dimensiune: 28kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curtea de Justitie a Comunitatilor,fara a avea pretentia realizarii unei ierarhizari absolute,a stabilit o ordonare logica a sistemului izvoarelor dreptului comunitar in functie de baza juridica a adoptarii lor si de relatia dintre ele.sunt,astfel enumerate urmatoarele izvoare:tratatele constitutive si cele subsecvente(dreptul primar),acordurile internationale incheiate de CE,dreptul comunitar derivate si sursele complementare.Articolul care contin nomenclatura oficiala a actelor comunitare derivate este art.249 TCE( regulament, directiva, decizie,r ecomandare,aviz).
Tratatul de la Nisa(deschis spre ratificare la 26 februarie 2001)
•Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa .Tratatul de instituire a Constitutiei va intra in vigoare la 1 noiembrie 2006,cu conditia ca toate instrumentele de ratificare sa fi fost depuse,sau in prima zi a celei de a doua luni ce urmeaza depunerii instrumentului de ratificare de catre ultimul stat semnatar care indeplineste aceasta formalitate(art.IV-447din Constitutie).La data intrarii in vigoare vor fi abrogate Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Tratatul privind Uniunea Europeana precum si tratatele si actele care le-au completat sau modificat,majoritatea prevederilor din aceste tratate fiind preluate in fapt de catre Constitutie.

Tratatele de adeziune ale tarilor care au aderat ulterior Comunitatii
Tratate de modificare a statutelor institutiilor europene(de exemplu Tratatul de modificare a statutelor Bancii Europene de Investitii(10 iulie 1975) Fiecare tratat contine un preambul si dispozitii preliminare(scopul incheierii tratatului),clauze institutionale,clauze material si clauze finale(modalitatea de angajare a partilor,intrarea in vigoare si revizuirea) .

Clauze institutionale importante pentru dreptul administrative European se refera la organizarea structurilor administrative(Comisia Europeana)la institutiile care vegheaza la realizarea unei bune administratii europene(Mediatorul European),la functionarea Curtii Europene de Justitie pentru solutionarea contenciosului administrativ.
Clauzele materiale care contureaza un drept administrativ european,pe de-o parte,schiteaza un cadru general de actiune administrativa,iar pe de alta parte vizeaza punerea in executare si executarea in concret a politicilor sectoriale comunitare.

Insa,in cea mai mare masura dreptul administrativ european cuprins in Tratate se refera la masurile de punere in executare a politicilor comunitare.Astfel sunt fixate componentele deciziei administrative cu privire la punerea in executare de catre statele membre a politicii agricole comune,a politicii de transporturi,a politicii comerciale comune,a politicii economice,politica externa si de securitate comuna,cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne,politica monetara,eliminarea barierelor administrative pentru libera circulatie a lucratorilor sau libertatea de stabilire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.