Izvoarele dreptului in sens formal

Trimis la data: 2012-02-08 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 107
Autor: Bianca bianca Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Notiunea de izvor al dreptului are mai multe acceptiuni. Astfel izvorul dreptului in sens material desemneaza totalitatea conditiilor material de existenta, care determina o anumita reglementare juridica. Asadar, intrucat fiecare solutie se intemeiaza pe relatii de productie specifice,calitatea izvoarelor de drept in sens material se schimba odata cu trecerea de la un mod de productie la altul.

Intr-o a doua acceptiune, izvoarele dreptului desemneaza sursele de cunoastere a fizionomiei institutiilor juridice in cadrul diferitelor sisteme de drept.In fine, izvoarele dreptului in sens formal desemneaza totalitatea formelor necesare pentru exprimarea normelor juridice. Pentru ca o norma social sa devina norma de drept sunt necesare anumite procedee de adoptare, procedee care difera de la o societate la alta.

Prin urmare, totalitatea procedeelor utiliozate in scopul transformarii normelor sociale in norme juridice constituie izvoarele formale ale dreptului.In societatea romana izvoarele dreptului in sens formal au evoluat sub influenta nemijlocita a factorilor economici, sociali si politici.In epoca veche, imediat dupa fondarea statului, principalul izvor de drept a fost obiceiul, corespunzator cerintelor economiei naturale inchise.

Incepand din secolul V-lea pana la sfarsitul republicii, dreptul roman a fost exprimat, cu precadere, in forma legii.Tot in epoca veche, in ultimele secole, edictul pretorului si jurisprudenta sunt recunoscute, alaturi de obicei si lege, ca izvoare de drept.In epoca clasica, la vechile izvoare s-au adaugat altele noi: senatusconsulatele si constitutionale imperiale.

In epoca postcalsica, odata cu instaurarea monarhiei absolute,normele de drept imbraca, in exclusivitate, forma constitutiunilor imperiale si a obiceiurilor.Obiceiul 3Obiceiul juridic s-a format in procesul tranzitiei de la societatea gentilica la societatea politica. In epoca prestala, viata societatii romane era reglementata de obiceiuri nejuridice, formate prin repetarea unor comportari conform cerintelor economiei primitive. Obiceiurile nejuridice erau intemeiate pe vechi traditii si exprimau interesele tuturor membrilor societatii, asa incat erau respectate de buna voie.

Pana in secolul al V-lea, cand a fost adoptata Legea celor XII Table, obiceiul a fost singurul izvor al dreptului roman. Obiceiurile juridice erau tinute in secret de catre pontifi, iar acestia pretindeau ca le-au fost increditate de catre zei, in scopul de a acredita originea divina a dreptului. Mai mult chiar, in epoca foarte veche nu exista o delimitare clara intre normele de drept (ius) si cele religioase (fas).

Pontifii, ca exponenti ai intereselor patricienilor, erau interesati sa mentina aceasta confuzie, deoarece ea justifica asocierea influentei religioase la constrangerea fizica in procesul de aplicare a dreptului.
La sfarsitul epocii vechi, odata cu dzvoltarea alerta a economiei de schimb, obiceiul juridic, rigid si formalist, si-a pierdut importanta originara, locul sau fiind luat de acte normative mai bine adaptate la noile imprejurari de viata.

In epoca veche si clasica, obiceiurile popoarelor din provincii erau recunoscute, numai in masura in care nu veneau in contradictie cu principiiile si legile romane.In epoca postclasica, odata cu decaderea productiei si cu reinvierea unor practice ale economiei naturale, importanta obiceiului creste.

Desi politica imperial urmarea sa asigure o conducere centralizata, economia si statul se descompun, iar marii proprietari isi asuma iintreaga putere pe domeniile lor. In aceste conditii, cand normele de drept emanate de la puterea central nu se mai aplicau, obiceiurile juridice purtand amprenta realitatilor specific diferitelor provincii si-au recapatat vechea importanta.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.