Izvoarele dreptului penal

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In literatura de specialitate, notiunea de izvor de drept si cea de forma de exprimare a dreptului sunt sinonime, si asta deoarece vointa sociala generala pentru a deveni obligatorie pentru toti membrii colectivitatii trebuie exprimata prin norme care au o anumita forma.

Notiunea de izvor de drept poate avea mai multe intelesuri:
a) Dupa criteriul raportului de continut si forma vom putea distinge intre izvorul material si izvorul formal al dreptului.
b) Dupa caracterul sursei normative se vor diferentia izvorul direct si izvorul indirect.
c) Dupa sursa de cunoastere a dreptului vom avea izvorul scris si izvorul nescris.

N-am intrat intr-o detaliere a enumerarii de mai sus deoarece un asemenea demers tine mai degraba de materia Teoriei generale a dreptului, ce se studiaza in anul I, nedorind astfel depasirea cadrului material al acestei lucrari.Concret, intr-o semantica generala asupra conceptului de izvor de drept, prin izvor de drept penal se intelege izvorul formal, adica, actul unde se gaseste exprimata vointa puterii publice.

Urmatoarele acte normative cuprind in continutul lor prevederi penale si sunt considerate izvoare ale dreptului penal roman: Constitutia Romaniei, Codul penal, Legile penale complementare, Legile penale speciale dar si cele nepenale avand dispozitii penale, Tratatele si conventiile internationale, Conventia europeana a drepturilor omului.Inainte de a trece la prezentarea surselor care reprezinta izvoare de drept penal, se cuvine sa aruncam o privire asupra celor ce nu pot fi considerate izvoare de drept penal.

Conform art. 73 din Constitutia Romaniei, alin. 3, "Prin lege organica se reglementeaza:", lit. h, " infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora", rezulta ca domeniul penal este rezervat doar reglementarii prin lege organica.Tot Constitutia prevede in art. 115, alin. 1, ca "Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice." Din cele aratate mai sus se observa ca ordonantele nu pot fi izvoare de drept penal deoarece ar fi neconstitutionale. Cu toate acestea, datorita perioadei de tranzitie si a transformarilor sociale prin care trece statul nostru, de multe ori aceasta interdictie constitutionala a fost incalcata. Spre exemplu, in domeniul dreptului penal, trebuie amintita Ordonanta de urgenta nr. 32/1997, care modifica Legea nr. 31/1990, prin care

se dezincrimina bancruta frauduloasa, revenindu-se dupa cateva luni la incriminarea acesteia prin Legea nr. 195/1997.Obiceiul juridic ca si regulile de convietuire sociala nu constituie izvoare de drept decat in mod exceptional si numai atunci cand actul normativ face trimitere expresa la ele. Deasemenea, nu se recunoaste nici practicii judiciare si nici doctrinei juridice caracterul de izvor de drept. Cu toate ca judecatorii chemati sa aplice legea se supun doar legii, acestia pot in activitate lor sa ia in considerare de exemplu, datorita prestigiului si pozitiei organului de la care emana, anumite decizii de indrumare a Plenului Curtii Supreme de Justitie.

Sau pot sa impartaseasca anumite opinii a unor juristi prestigiosi si sa le foloseasca in anumite circumstante, de aceea trebuie sa observam ca in acest mod se recunoaste doctrinei si practicii judiciare un caracter subsidiar de izvoare de drept. In mod indirect, deoarece daca in cazul legii, judecatorul este tinut sa aplice legea, fiind obligat sa o faca, ea reprezentand izvor de drept in mod obligatoriu, in cazul practicii judiciare si a doctrinei el nu este obligat sa tina cont de ele, nici nu are voie dealtfel, in motivarea deciziilor sale sa le invoce. Insa in mod launtric lui, judecatorul poate folosi orice surse de cunoastere, atata timp cat decizia lui ca instanta de judecata este legala, este in temeiul legii.Enumerand pe scurt la inceputul acestei lucrari izvoarele de drept care reprezinta izvoare ale dreptului penal, vom continua cu prezentarea acestora in cele ce urmeaza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.