Izvorul noptii

Trimis la data: 2003-10-27
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 13
Autor: Nicu Cristescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 829
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Idila este o specie a liricii erotice, in care este ilustrata viata si dragostea manifestate in mijlocul naturii, intr-o forma optimista sau idealizata.
Idila ,,Izvorul noptii” de Lucian Blaga face parte din volumul de debut intitulat sugestiv ,,Poemele luminii”, din 1919.

Titlul poeziei sugereaza fascinatia ochilor negri ai iubitei, care sunt numiti printr-o metafora revelatorie, ,,izvorul noptii”, semnificand originea - ,,izvorul” – sentimentul de iubire, ce capata proportii cosmice, prin cuvantul ,,noapte”

Structura, semnificatii, limbaj artistic.Poezia este alcatuita dintr-o fraza ampla, care contine o afirmatie constatativa si admirativa pentru frumusetea ochilor iubitei si o propozitie dezvoltata, ca o concluzie emotionanta, inaltand dragostea la apogeu.

Poezia incepe printr-o invocatie cu incarcatura afectiva, sugerand admiratia poetului fata de fiinta draga. Vocativul ,,Frumoaso” ilustreaza, concis si sintetic, perfectiunea fizica a iubitei, insumand toate trasaturile fizice si morale ale fetei dragi. Cuvantul ,,ochii” se constituie in cuvant-cheie al poeziei si apare de trei ori, sugerand intensitatea sentimentului de admiratie si extazul poetic. Aceeasi semnificatie o au si metaforele ,,izvorul” si ,,o mare de-ntuneric”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.