Jacques Casanova de Seingalt - Povestea vietii mele

Trimis la data: 2013-08-23
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.13 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Casanova a fost considerat de-a lungul secolelor un cuceritor, seductia fiind pentru el o arta. Niciodata nu a refuzat bratele primitoare ale unei femei frumoase, caci asa cum el insusi afirma: ,,m-a pasionat tot ceea ce era menit sa-mi incite curiozitatea". Totusi, putini ii cunosc geniul. A fost un scriitor prolific, publicand piese de teatru, romane, poezii si pamflete. Numeroasele sale calatorii, personalitatile rasunatoare ale acelui timp cu care a facut cunostinta (Catherina cea Mare, Frederic cel Mare, Voltaire, Mozart, s.a.), cartile citite si celebre piese de teatru si-au pus amprenta asupra celui mai cunoscut seducator al tuturor vremurilor
Intre 1789 si 1798, Jacques Casanova, chevalier de Seingalt, isi scrie Memoriile, sub titlul Histoire de ma vie, opera voluminoasa considerata o capodopera a literaturii datorita picanteriilor amoroase, descrise fara perdea, si eruditiei autorului. Aceasta traverseaza Epoca Iluminismului, epoca ce a reusit sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii, Casanova incercand sa atinga perfectiunea tocmai prin aceasta cale. Editia de fata, Povestea vietii mele, este alcatuita din 13 capitole in care autorul evolueaza din copilarie si adolescenta spre maturitate, devenind astfel un bildungsroman.

Acest roman erotic este sarac in culoare descriptiva; in pofida faptului ca evenimentele se petrec in diferite parti ale Europei, precum Venetia, Cesena, Corfu, Paris, etc., peisajele sunt interiorizate, caci nimic nu poate fi mai important ca un trup atragator in asternuturi scumpe. Se pare ca Vechiul Continent ascunde pasiuni ce rareori pot fi transpuse in cuvinte, iar perioada Luminilor a oferit celor insetati de amor un decor romantic, dar inselator. Relatiile intime sunt manifestate chiar si in public, in acest caz nemaiputandu-se vorbi despre onoare, aceasta constand de multe ori in false juraminte de dragoste si averi incomensurabile pierdute la jocurile de noroc.

Idealul marelui Casanova este de a atinge fericirea suprema, fericire pe care Eminescu o va descrie zeci de ani mai tarziu in poeziile sale: uniunea cuplului adamic. Cu toate ca autorul este mereu in cautarea noului, este constient ca in cazul in care iubirea nu este urmata de posesiune, ea nu poate fi decat un calvar pentru suflet si daca posesiunea este interzisa, atunci e mai bine sa nu te indragostesti.

Patima trupeasca poate fi privita ca pe un abandon al legilor Bisericii intr-o epoca in care aceasta isi pierde autoritatea sa atotputernica de a impune ordinea sociala cu aceeasi fervoare si implicare precum in evul mediu. Pasiunea intelectuala este strins legata de freamatul erotic, autorul gasindu-si extazul nu numai in comuniunea dintre el si sexul frumos, dar si in replicile cutezatoare ale acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.