Jainismul si originile sale

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Jainismul este o religie din India postvedica, fiind totodata si un sistem filosofic autonom despre esenta universala.
A fost intemeiat in secolul al VI-lea i.Hr. de catre inteleptul Vardhamana, supranumit Mahavira ("Marele erou") si "Jina biruitorul", contemporan al lui Buddha.
Mahavira este, de fapt, ultimul dintr-un sir de 24 de Tirtamkhara, care inseamna "facatori de vad", altfel spus, "inaintemergatori, vestitori ai mantuirii".

Referate similare:

Jainismul nu are o credinta intr-un Dumnezeu personal, distinct ontologic de creatie, creand universul dintr-un al doilea principiu, diferit de propria-I esenta.
Filosofia jainismului este, din acest punct de vedere, monista, postuland existenta unui singur principiu, ca materie spirituala sau spirit materializat.
Insa, din perspectiva psihologiei si destinului omului, jainismul este dualist. Monada vitala - jiva - este absolut diferita de materia karmica.

Cosmologia jainista sustine un animism generalizat la toate formele existentei. Intregul univers este un organism viu, insufletit prin intermediul monadelor vitale care circula prin sferele sale, iar acest organism nu va muri niciodata. Monadele vitale constituie insasi substanta marelui corp nepieritor si sunt tot nepieritoare. Ele urca prin diversele stari ale fiintei, cand umane, cand divine, cand animale, cand infernale (care nu sunt - nici una - vesnice, definitive, ci doar tranzitorii). Corpurile par a muri si a se naste, dar lantul transmigratiei este continuu, transformarile sunt fara sfarsit.

Modul in care circula monadele vitale indestructibile este revelat doar ochiului launtric al vizionarului jainist iluminat.
Asadar, spre deosebire de buddhism, jainismul sustine existenta sufletului particular, ca monada vitala care patrunde intreg organismul, corpul constituind "imbracamintea" sa. Monada vitala este principiul animator al corpului. Iar substanta subtila a acestei monade vitale e amestecata cu particulele karmice, precum focul cu fierul intr-o bila de fier incandescenta si stralucitoare.

Materia karmica impartasesete culori monadei vitale. Acestea sunt in numar de sase si conditioneaza starea monadei vitale, mai corect spus, gradul ei de inlantuire de catre materia karmica.
Marind cantitatea de materie karmica galbena si alba, faptele virtuoase produc legaturi mai blande, dar tot legaturi sunt si acestea si nu ajung sa implineasca eliberarea.
Eliberarea monadei vitale nu este posibila pana nu a "decordicat" de pe ea tot ceea ce tine de materia karmica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.