Jandarmeria

Trimis la data: 2010-05-22
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 119
Autor: Codrut Neghea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Jandarmeria Romana este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administratiei si Internelor, care exercita, in conditiile legii, atributiile ce-i revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.
Pozitia Jandarmeriei Romane capata un rol bivalent, avand in vedere categoriile de misiuni pe care le indeplineste:
- componenta a Sistemului National de Ordine Publica;
- componenta a Sistemului National de Aparare.

Jandarmeria Romana coopereaza in indeplinirea atributiilor ce ii revin potrivit legii, cu celelalte componente ale Ministerului Administratiei si Internelor, cu structuri ale sistemului de aparare si securitate nationala si colaboreaza cu organizatii, institutii si autoritati ale administratiei publice centrale si locale, organizatii neguvernamentale, cu alte persoane juridice, precum si cu persoane fizice.

Jandarmeria Romana participa, in conditiile legii, la actiunile organizate in cadrul Asociatiei Fortelor de Politie si Jandarmerie Europene si Mediteraneene cu Statut Militar sau la cele organizate de catre organismele similare ale altor state si indeplineste misiuni de mentinere a pacii, potrivit angajamentelor internationale asumate de Romania.

Pregatirea si specializarea Armei, experienta capatata de-a lungul anilor, participarea permanent la mentinerea unui climat de siguranta la nivelul intregii societati, dar, in acelasi timp, participanta activ la toate evenimentele majore privind apararea valorilor fundamentale ale statului, i-au consolidat locul pe care aceasta il ocupa in randul institutiilor din domeniul sigurantei nationale.

Inspectoratul General este unitatea centrala a Jandarmeriei Romane, cu
sediul in Municipiul Bucuresti, cu personalitate juridica si competenta teritoriala generala, care planifica, organizeaza, conduce, coordoneaza si controleaza activitatea structurilor din subordine, asigura cooperarea si colaborarea cu celelalte institutii ale statului, organisme si organizatii guvernamentale si neguvernamentale din tara si din strainatate si executa orice alte atributii date in competenta prin lege.

Inspectoratul General este condus de un inspector general, numit in aceasta functie de ministrul Administratiei si Internelor.
Inspectorul general al Jandarmeriei Romane este ajutat in indeplinirea
atributiilor sale de un prim-adjunct si sef al statului-major si de adjuncti numiti in functie, la propunerea sa, de catre ministrul Administratiei si Internelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.