Japonia in perioada actuala

Trimis la data: 2006-08-29
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 3036
Autor: Anonim
Dimensiune: 568kb
Voturi: 217
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Japonia (ţara,,Soarelui răsare “)este un arhipelag arcuit în vestul Pacificului pe mai bine de 3 000 km şi e constituit din patru insule mari şi 4 000 de insule mici.
Japonia a devenit a doua mare putere economică a lumii, fapt la care au contribuit mai mulţi factori: dezvoltarea învăţămîntului şi cercetărilor ştiinţifice, conducerea, interprinzătorii care se preocupau mai ales de prestigiu şi progres şi nu de profit, cheltuielile militare foarte scăzute- 1% din venitul naţional, hărnicia şi disciplina muncitorilor, oferirea de către S.U.A. a ajutorul financiar şi tehnologic, aplicarea metodelor moderne. Ţara nu dispune de resur- se naturale şi e nevoită să le importe (petrol, fier,neferoase, bumbac, gaze naturale etc.)
Japonia in perioada actuala a devenit a doua mare putere economică a lumii, fapt la care au contribuit mai mulţi factori: dezvoltarea învăţămîntului şi cercetărilor ştiinţifice, conducerea, interprinzătorii care se preocupau mai ales de prestigiu şi progres şi nu de profit, cheltuielile militare foarte scăzute- 1% din venitul naţional, hărnicia şi disciplina muncitorilor, oferirea de către S.U.A. a ajutorul financiar şi tehnologic, aplicarea metodelor moderne. Japonia in perioada actuala

Japonia in perioada actuala - Ţara nu dispune de resur- se naturale şi e nevoită să le importe (petrol, fier,neferoase, bumbac, gaze naturale etc.).Industria Japoniei este de ultimă generaţie,automatizată şi foarte productivă.

În anumite ramuri, producţia este asistată de computere şi realizată de roboţi. Japonia are o populaţie foarte numeroasă. Cea mai mare parte este concetrată în cîm- piile litorale, pe văi şi în depresiunile intramontane.Majoritatea populaţiei Japoniei locuieşte în oraşe. Ele au apărut în epoca medievală în jurul cetăţilor feudale, temple- lor şi căilor de comunicaţie.

În prezent se simte acut lipsa spaţiului: se construeşte mult în subteran, se cîştigă teren din mare.Chiar dacă seismicitatea este ridicată, soluţii ingenioase au permis construirea multor cartiere de zgîrie-nori. Capitala Japoniei, Tokio care mai este numită ,,capitala estică’’ prezintă un oraş deosebit, cu un farmec aparte, dat de armonia raporturilor dintre construcţiile tradiţionale şi cele moderne.

Lungimea totală a străzilor este de peste 22 mln km, sînt peste 4 mln de
case, multe au peste 50-60 de etaje. Împreună cu alte 150 de oraşe formează megalopolisul Tokkaido, cel mai mare de pe glob. El se întinde pe 600 de km.

Agricultura.
Agricultura Japoniei este bine organizată , dar terenurile agricole sînt limitate. Se cultivă ceriale, citrice, ceai, bananier etc. Creşterea animalelor este reprezentată de bovine şi porcine. Din activităţile tradiţionale se practică creşterea viermilor de mătase.

Transporturile.
Transporturile sînt excelent organizate.În Japonia, un om din doi are automobil, dar nu există probleme deosebite în traficul rutier. Între Tokio, Osaka şi Hakata circulă trenul de mare viteză Shinkansen, pe o cale ferată deosebită.

Comunicaţiile aeriene dispun de aeroporturi moderne, astfel ca Narita şi Haneda din Tokio şi Kansai din Osaka.

Poziţia insulară a favorizat dezvoltarea transportului maritim. În Japonia sînt peste 3000 de porturi. O realizare tehnică remarcabilă este construcţia celui mai lung tunel submarin din lume. Tunelul Seikan, care face legătură dintre insulele Honshu şi Hokkaido.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.