Japonia- tara turistica

Trimis la data: 2007-05-16
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 17
Autor: Adrian spatar
Dimensiune: 1972kb
Voturi: 446
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Japonia este o enigma pentru vestici. Cum poate fi descrisa cel mai bine Japonia? Este un urias producator de masini, computere, electronice care concureaza cu cele mai bune produse din vest? Sau este in continuare tinutul geishelor si al bonsaiului, ceremoniei ceaiului si a delicatei arte a aranjamntului floral?Japonia este de fapt un amestec intre Est si Vest. Orasele sale au adoptat multe elemente vestice, insa si-au pastrat aura de mister oferita de civilizatia straveche japoneza. Japonia difera de vecinii sai asiatici, desi a imprumutat de la China budismul si tehnica scrierii in perioada dezvoltarii sale.
Japonia, cu o spiritualitate a carei destin este un bun prilej de meditatie, constituie o atractie pentru orice pamantean. Calatoriile in fascinantul Extrem Orient, incluzand uriasa arie a acestui triunghi geografic si spiritual, sunt pentru orice muritor un vis de implinit.
In secolul nostru, cand turismul a luat proportiile unei teribile epidemii, toti umbla, privesc, se uita… Exista o Japonie a valorilor moderne, care a inundat in buna masura spectacolul traditional citadin si uneori si pe cel rural.

Exista o dificultate reala pentru europeanul ajuns in Asia, creata de diferentele mari dintre doua culturi, ce se amplifica cu ceea ce are de invins dupa ce paseste pe pamantul nipon si “ocupa” o colina verde. Lucrurile in Japonia sunt atat de specifice atat de proprii, atat de diferite de tot ceea ce orice turist al lumii a vazut oriunde a umblat, incat socat de spectacolul care i se arata sub ochi, exclama : “Intreaga Japonie este o pura nascocire!”.

Baza materiala a turismului a inceput cu realizarea unei retele de hoteluri. Pe intreaga suprafata a tarii, la initiativa diferitilor intreprinzatori particulari, incurajati si sprijiniti de organele de conducere locale, s-au construit hoteluri moderne, cu un grad ridicat de confort, cu asigurarea tuturor serviciilor, asigurarea unor conditii de tratament si, mai ales, asigurarea a tot ceea ce ajuta la relaxare si divertisment. Nimic nu era neglijat.

Se mergea pe principiul ca turistul este stapan si trebuie sa i se satisfaca orice cerinta. “Cine plateste trebuie sa aiba ceea ce doreste” era lozinca proprietarilor de firme turistice, care au reusit sa o impuna tuturor angajatilor, determinandu-i sa acorde acelasi interes pentru orice turist, indiferent de conditie sociala, varsta, sex sau nationalitate. Singurul lucru important era suma platita de client, care hotara si nivelul serviciilor. Pentru aceasi suma, aceleasi servicii, fara nici o discriminare.

Personalul angajat in hoteluri, in anexele turistice, in transport si pe posturi de ghizi a fost selectionat sever, pe baze strict profesionale, pentru a fi capabil sa satisfaca exigentele specifice muncii cu publicul. Marile firme turistice au si instituit scoli de calificare pentru insusirea unor specialitati turistice, cum sunt : ghizi turtistici, soferi, chelneri si bucatari.

Multe hoteluri sunt asezate in zone cu izvoare termale, captate si folosite atat pentru tratament, cat si pentru refacere si relaxare. Iar Japonia, ca tara vulcanica, este impanzita cu asemenea izvoare, exploatate inteligent in toate sezoanele, pe baza unei largi publicitati, care evidentiaza binefacerile proprietatile fiecarui izvor in parte.

Transportul turistilor dintr-o locatie in alta poate fi asigurat prin folosirea de autobuze speciale pentru turism, dotate cu sistem de radioamplificare pentru stiri si muzica, dar si pentru a permite ghidului sa dialogheze cu turistii, televizor, aparat video si alte accesorii similare, menite sa ajute si sa complateze prezentarile ghidului, lazi frigorifice.

La sfarsitul unei zile de activitate turistica, cand revin la hotel, turistii, dupa baia traditionala, imbraca yukata. La activitatile de seara, la restaurant, in salile de petreceri sau la bar, toata lumea -barbati, femei, copii- poarta yukata disparand astfel deosebirile si creandu-se atmosfera necesara destinderii si odihnei.

De cele mai multe ori, in cursul serii se organizeaza petreceri , cu mancaruri traditionale, sake – bautura traditionala japoneza, geishe, muzica si dans, karaoke.

In jurul tuturor obiectivelor turitice, ca muzee, temple, cetati, locuri istorice, vulcani , se dezvolta zone de mici pravalii, standuri, chioscuri, tarabe cu suveniruri - tot ceea ce ar putea interesa pe turist.

O intreaga industrie a fost creata pentru producerea de suveniruri respectandu-se specificul locurilor, revelandu-se importanta istorica sau culturala, obiceiurile si traditiile ei si artizanatul local. La nivelul intregii tari, un mare numar de oameni lucreaza in aceasta industrie si in reteaua de comercializare din jurul obiectivelor turistice. Este o cale eficienta de combatere a somajului si de rotunjire a veniturilor unei parti din populatie.

Pentru promovarea turismului si popularizarea obiectivelor de interes turistic, initiativele nu au limite.
Se propun excursii in grup pentru a petrece cateva zile in stil japonez, pentru a participa la festivaluri religioase si folclorice, pentru a observa frumusetea naturii, bai termale, vulcani activi, vizitarea unor locuri istorice.

Pe langa initiativa privata, un rol important in promovarea turismului il au organele de conducere locale, la nivelul orasului. Deputatii locali, primarii si guvernatorii se implica direct in sprijinirea initiativelor particulare, incurajand orice actiune care contribuie la promovarea turismului.

De exemplu, Insula Yoron (situata in largul oceanului la circa 560 km sud de Kagoshima – Kyushu), din dorinta de a atrage turisti japonezi, s-a declarat “independenta”, a devenit “regat” si si-a ales un “rege”. Numele noului stat era “Regatul florilor si coralilor din Yoron”, s-a fixat un steag si s-a declarat ca limba oficiala dialectul local.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.