Jerzy Kawalerowicz - Quo Vadis

Trimis la data: 2015-09-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_S
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sursa literara este celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, cu titlu omonim, care evoca fapte ce se petrec in ultimul an al domniei imparatului roman Nero, 68 d.Hr., in timpul verii, spre toamna. Povestea, destul de stufoasa, cu filoane epice laterale, de altfel bine motivata in partile ei componente si condusa cu mestesug, se desfasoara pe o arie geografica restransa: Roma, imprejurimile Romei si Ancium, localitatea de origine a lui Nero, asezata pe malul marii.
. Conflictul este declansat de dragostea spontana a tanarului nobil Marcus Vinicius, nepotul estetului si iubitorului de arta, arbitru al elegantei, Petronius, intim prieten al imparatului, pentru frumoasa ligiana, Lygia, aflata sub tutela generalului Aulus Plaucius. Revendicarea acesteia de catre imparat ( "...a fost promisa pentru siguranta granitelor noastre"... "Lygia, te iubim ca pe propria noastra fiica, dar siguranta prizonierilor este privilegiul lui Cezar "), impotrivirea lui Marcus, ajutorul acordat acestuia de catre Petronius, sporesc acest conflict, sursa aproape inepuizabila pentru desfasurarea intrigii, prin tehnica acumularii si marirea tensiunii dramatice, cuprinzand importante personalitati ale puterii si anonimi, structuri ale imperiului si alcatuiri private.

Spatiile-cadru, purtatoare de atmosfera si stari de spirit, sunt bine reconstituite, cu un evident simt al culorii locale: de la palatul lui Nero, focar si gazda ale petrecerilor si orgiilor, reflex grotesc al unui epicureism prost inteles, la grotele in care primii crestini se intalnesc pentru a se ruga; de la Forumul Roman, la temnitele pline cu cei condamnati la moarte pentru credinta lor; de la arena imensa a amfiteatrului, un adevarat spatiu inchis, o anticamera a mortii, la curtile si odaile tihnite ale colibelor primilor crestini; de la palatele luxoase ale nobililor, la spelunca promiscua;

de la zgomotul strazii din centrul Romei, la tihna de la Ancium, perturbata de ratacirile de pretins poet si cantaret ale imparatului; de la tribunele, in delir, ale amfiteatrului, la linistea solemna de la Cimitirul Ostrianum; de la ironiile si vorbele insinuante, rostite in ambianta imperiala, la tipetele celor oferiti ca hrana leilor; de la trombele de flacari si fum, dupa declansarea incendiilor din Roma, la lumina discreta, ce se intinde ca o mangaiere pe fetele primilor crestini, in timpul predicilor si al rugaciunilor sau la limbile de foc ale celor arsi de vii, la marginea drumului, crucificati pe copaci;

de la ordinele scurte si severe ale slujitorilor, la cuvintele de dragoste ale lui Marcus si Lygia sau la rostirile vizionare ale Apostolului Pavel ("Pace tuturor!"). Avand in vedere reconstituirea cat mai exacta si minutioasa a epocii respective, se poate vorbi, inainte de toate, despre valoarea de document a filmului, aspectul cel mai reusit artistic si cel mai pretios al acestuia. In acest sens trebuie amintita si Satiricon, una dintre cele mai originale si valoroase creatii literare ale antichitatii clasice, apartinand lui Petronius, ca posibila sursa de inspiratie (nemarturisita) a regizorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.