Jocul strategiilor de gandire

Trimis la data: 2013-11-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.10 / 10
Downloads: 0
Autor: Rocneanu
Dimensiune: 143kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eduard de Bono, promotorul gandirii laterale, a inventat un joc de rol intitulat Cele sase palarii ganditoare (Six Thinking Hats method). Pentru a putea intelege in profunzime acest joc, amintesc cateva dintre ipotezele emise de autor descriind gandirea laterala prin comparatie cu cea orizontala:Gandirea verticala este selectiva, gandirea laterala este generativa... Gandirea verticala inainteaza doar daca exista o directie in care sa inainteze, gandirea laterala inainteaza pentru a genera o directie...Gandirea verticala este analitica, gandirea laterala este provocatoare... Gandirea verticala este secventiala, gandirea laterala poate face salturi...
Gandirea verticala urmeaza cele mai plauzibile cai, gandirea laterala, pe cele mai putin probabile... Gandirea verticala este un proces finit, gandirea laterala este unul probabilistic etc. Jocul strategiilor de gandire se bazeaza pe sase astfel de modele si contribuie la incurajarea unui spectru complet de gandire. Pentru aceasta exista sase palarii metaforice pe care cursantul le poate purta, indicand prin aceasta, ce fel de gandire utilizeaza.

Este foarte important conceptul de palarie in sensul ca aceasta poate fi pusa pe cap (ideea este de a nu trimite spre stereotipii; cineva va avea un mod de manifestare, dar acest mod este dat de rolul jucat, si nu de o permanenta comportamentala). De Bono ne prezinta cele sase ipostaze:
1.Palaria alba se centreaza pe fapte, pe necesarul de informatii si pe privirea obiectiva adusa de acestea.
2.Palaria rosie trimite spre intuitie, sentimente si emotii. Cursantul se focalizeaza astfel pe propriile trairi, fara a fi nevoie sa le argumenteze.

3.Palaria neagra obliga cursantul la judecata si prudenta -trimite deci spre logica pesimista.
4.Palpria galbena se bazeaza pe o logica pozitiva. Rolul presupus de ea este acela de a privi inainte la rezultatele si beneficiile ce vor fi aduse de actiune, dar poate fi folosita si pentru a valoriza ceva ce s-a petrecut deja.

5.Palaria verde reprezinta rolul dominant de creativitate, identificarea alternativelor, provocarilor si schimbarilor.
6.Palaria albastra legifereaza rolul de control al intregului proces, focalizarea nefiind asupra subiectului discutat, ci asupra modului in care s-a desfasurat procesul de gandire la adresa acestuia. Rolul jucat este acela al organizatorului, al moderatorului intregii activitati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.