John Stuart Mill

Trimis la data: 2015-05-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Brinza Anisoara Silvia
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
John Stuart Mill s-a nascut la Pentonville, Londra in 1806. Este fiul economistului si filosofului Scotian James Mill si al Harrietei Mill. John Stuart a fost educat de tatal sau, cu sfaturile si ajutorul filosofului utilitarist Jeremy Bentham. A primit o educatie riguroasa si in mod deliberat a fost crescut complet separat de alti copii; a inceput sa invete greaca la varsta de trei ani, latina la sapte ani, logica la doisprezece si un curs de economie politica la treisprezece ani.
Prima publicatie a sa o reprezinta doua scrisori aparute intr-un ziar in 1822. In 1823 a format Societatea Utilitarista (care s-a destramat in 1826) si a devenit functionar la "East India Company", compania unde lucra tatal sau. Rezultatul educatiei primite de Mill a fost ambiguu: John a absorbit utilitarismul lui Bentham si al tatalui sau, dar a trecut si printr-o criza profunda la varsta adolescentei (declansata in 1826). Acest eveniment l-a initiat pe Mill in devenirea sa ca filosof, a lasat la o parte ceea ce el numea "un adevarat sectarianism interior", si a inceput sa se elibereze de tatal sau, de Bentham si de rationalismul secolului al XVIII-lea pe care ei il reprezentau.

In 1831 a publicat o serie de articole in Examiner si l-a intalnit pe Carlyle. In 1835 va fi responsabil de pierderea manuscrisului primului volum al lucrarii lui Carlyle, "French Revolution". Va face apoi recenzia volumului I al cartii lui Alexis de Tocqueville, Democracy in America. S-a retras de la East India House in 1858, iar in 1859 a publicat Toughts on Parlamentary Reform, si Dissertations and Discussions, volumul I si II. In 1851 se casatoreste cu Harriet Taylor, care s-a dovedit a fi un adevarat sprijin inclusiv in ceea ce priveste munca sa intelectuala.

In 1865 a publicat An Examination of Sir William Hamilton's Philosophy, in acelasi an fiind ales membru al Parlamentului (unde apara dreptul la vot si la emancipare al femeii) si apoi devenind Lord Rector la St. Andrew's University. In acelasi an a mai publicat The Subjection on Women si o noua editie a lui James Mill Analysis of the Phenomena of the Human Mind (1869). Post-mortem i-au fost publicate lucrarile: Autobiography, Nature, Utility of Religion (1873); Theism (1874) si Dissertations and Discussions, volumul IV (1875).

Mill a fost o personalitate multilaterala: a scris tratate de economie si logica, a dezvoltat filosofia utilitarista si filonul traditiei empiriste engleze si a fost cel mai important dintre liberalii secolului al XIX-lea. A fost un admirator infocat al scrierilor lui Auguste Comte chiar inainte de a-l intalni personal. A inceput prin a coresponda cu acesta pentru ca mai apoi, peste cativa ani, sa devina un reprezentant marcant al pozitivismul sociologic, afirmandu-se ca un propagator al ideilor comtiste in Anglia, in confruntarea cu doctrina organicista promovata de Herbert Spencer. Incepand cu anul 1842, Mill introduce termenul de sociologie in circuitul sociologic din Anglia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.