Judetul Hunedoara

Trimis la data: 2012-01-08
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 221
Autor: Lupsa ionut
Dimensiune: 17kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
a.Relief glaciar
Grupa Retezat-Godeanu, al carui nume este dat de Muntii Retezat si Muntii Godeanu, cele mai maiestoase masive montane ale grupei, se afla in vestul Carpatilor Meridionali, intre raurile Jiu si Strei la est si Culoarul Timis-Cerna la vest. La nord, Culoarul Bistrei ii desparte de Muntii Poiana Rusca, iar la sud intra efectiv in contact cu Podisul Mehedinti si Subcarpatii Olteniei. Relieful glaciar in Romania reprezinta relieful format in zona inalta a muntilor in timpul racirii climatice din Cuaternar. Este relieful modelat de ghetarii montani prin cele 3 procese (eroziune, transport si acumulare). In Muntii Retezat, acest tip de relief este intalnit la altitudini de peste 1100m, altitudinea minima la care au coborat ghetarii. Cu toate ca au o expunere sudica, atat complexul glaciar cat si valea Bucurei gazduiesc forme de relief glaciar specatculos: lacuri glaciare, custuri, praguri, roci mutonate, morene, nunatak-uri, etc.
Varfuri:
Varful Muntele Mic este grup muntos din Muntilor Retezat-Godeanu, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridionali. Se gaseste intre Muntii Tarcu, Muntii Godeanu si Muntii Retezat. Cel mai inalt pisc este Varful Muntele Mic, avand 1.802 m.Masivul Tulisa, uneori Muntii Tulisa. sunt o grupa muntoasa a Muntilor Retezat-Godeanu, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridionali. Sunt dispusi la vest de Muntii Retezat. Cel mai inalt pisc este Varful Tulisa, avand 1.792 m.

Muntii Piule-Iorgovanu, cunoscuti in literatura turistica sub numele de Retezatul Mic, se afla situati in partea sudica a Muntilor Retezat, a caror creaPiule-Iorgovanul, grup montan distinct.Aspectul reliefului detaseaza acesti munti atat de Retezatul aflat la nord, cat si de Godeanu, aflat in vest, motiv esential pentru care sunt considerati un grup montan aparte. Particularitatea lor rezida in alcatuirea geologica, ce consta in prezenta calcarelor jurasice cu grosimi mari, dispuse monoclinal (inclinat).

Aceasta face ca relieful carstic sa fie dezvoltat, atat prin forme de suprafata (lapiezuri, doline, chei, sectoare de vai seci), cat si de adancime (pesteri, avene).Varfurile cele mai inalte sunt Varful Piule cu 2.081 m, urmat de Varful Dragsanu, cu 2.080 m si Varful Piatra Iogovanului, cu 2.014 m.sta sudica o continua catre vest, facand legatura cu Muntii Godeanu.

Varful Peleaga este varful cel mai inalt din Muntii Retezat, Carpatii Meridionali, avand o altitudine de 2509 metri, fiind al saptelea varf muntos din Romania. Pe vreme buna ofera o priveliste deosebita asupra zonei centrale (si nu numai !) a muntilor Retezat. Accesul pe varf se poate face din mai multe directii : dinspre Saua Pelegii, dinspre Curmatura Bucurei sau dinspre lacul Bucura.

CIRCURI GLACIARE:Circul Stanisoarei ocupa parte vestica a complexului bine dez voltat asimetric ele reprezinta trei lacuri glaciare -Zanagolutele Stanisoarei I si II si lacul Stanisoarei situat la 1990m.
Circul si valea Pietrele ocupa partea centrala avand in parte superioara un circ larg in care gasim lacurile Tautul Pietrelor in numar de trei dispuse sub forma unei slabe 2100 m si lacul Pietrele.

Aceste din urma are aspectul unui cuvete foarte evoluate procesul de clomatare fiind foarte avansat .Are o suprafaata de circa 0,4 ha si o adancime mai mica de 1 m fiind dominat de inpunatoarele piscuri ale Stanisoarei , Pitrele si de soseaua Bucurii.

Circul si Valea rea reprezinta o salba de cinci lacuri cel mai mare fiind lacul Valaea Rea I cu adancime de 4m si o suprafata aproximativa egala cu 1 ha.Circul Galesul are o larga dezvoltare cantonand in interiorul sau patru acumulari lacustre cel mai important lac fiind Galesu.lacul Galesul esteee al treile lac din Carpatii Meridionali ca adancime 20, 5m si are o suprafataa de 3,6 ha gasindu-se la altitudinea de 2040 m .Estte de forma circulara malurile fiind putin sinuase .In cadrul aceleiasi caldari glaciare la peste 2040 m se gasesc laacurile denumite Zanagoutele Galesului .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.