Jules Verne

Trimis la data: 2011-03-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 16
Nota: 6.93 / 10
Downloads: 6437
Autor: Nedea Madalina
Dimensiune: 789kb
Voturi: 111
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Jules Verne s-a nascut la 8 februarie 1828 (deci sub zodia Varsatorului care se leaga de imaginatia sa bogata si scrierile sale numeroase.) si a murit la 24 martie 1905 fiind ingropat la cimitirul francez din orasul Amiens. A fost un scriitor francez si un precursor al literaturii Science-fiction Operele literarea ale lui Jules Verne au fost foarte apreciate de cititori mai ales pentru realizarea unor viziuni asupra viitorului creand imagini fascinante asupra spatiului, aerului si fantastice calatorii in adancul marilor.
Jules Verne s-a nascut la Nantes. Tatal, Pierre Verne, era avocat, studiase dreptul la Paris, era provenit din orasul Provins si a devenit proprietar al unui reputat birou de avocatura din Nantes, unde a cunoscut-o pe Sophie, fiica unui armator bogat, cu care s-a casatorit si a avut cinci copii: Jules Gabriel, primul nascut, Paul, Annie, Matilde si Marie.

In copilarie era plin de imaginatie, fugea de acasa impreuna cu fratele sau Paul, parintii disperati ii cautau si dupa mustrarile si promisiunile celor doi nazdravani ca nu vor mai intreprinde astfel de aventuri, ei o luau de la inceput.

La 11 ani Jules Verne face o incercare de calatorie extraordinara pe velierul de cursa lunga La Corallie, dar a fost prins si trimis acasa.Studiile elementare si liceale le-a facut la scoala St. Donatian din Nantes, unde a fost coleg cu fratele lui, Paul. La liceul Nantes. Jules a studiat Latina, pe care a folosit-o in povestirea sa scurta, Le Mariage de Monsieur Anselme des Tilleuls (mij. anilor 1850).In 1848 a plecat la Paris pentru a studia dreptul, ca sa urmeze cariera tatalui sau. A nimerit in Parisul revolutionar, care la 25 februarie a proaclmat Republica Franceza

In 1848, impreuna cu Michel Carre, a inceput sa lucreze la operetele muzicale, din punct de vedere literar. Cand tatal lui Jules
Verne a aflat ca fiul sau scria si compunea mai mult, decat invata pentru Drept, i-a stopat suportul financiar. In perioada aceasta, s-a intalnit cu autori de reputatie, cum ar fi Alexandre Dumas si Victor Hugo, care i-au dat niste sfaturi foarte bune.

Si-a inceput cariera de scriitor cu o piesa intr-un act, "Paie frante", care s-a prezentat in premiera la 21 iunie 1850. Angajat ca secretar la Teatrul Liric din Paris, scrie alte piese scurte, printre care "O drama in vazduh" (Un voyage en ballon), un studiu istoric despre "Primele vase ale marinei mexicane", "Castelele din California" si altele. In 1852 a devenit colaborator al revistei Musee des famillies, in care a publicat numeroase nuvele, care erau pe gustul cititorilor din acele timpuri.

La Paris a dus o viata grea, avea venituri slabe din activitatea de scriitor si, dupa cum ii relata mamei sale, abia putea sa se intretina si sa se imbrace prost ca un lacheu. La 10 ianuarie 1857 s-a casatorit cu Anne Hebe Morel du Fraysne de Viane, cu care a avut un copil, Michel. Ascensiunea si consacrarea lui Jules Verne incep dupa ce l-a cunoscut pe Alexandre Dumas, pe care l-a vizitat de multe ori la castelul lui de langa Saint Germain, unde locuia intr-un decor somptuos.

Dumas isi infiintase un teatru propriu - Teatrul Istoric - in care se jucau propriile piese. Verne i-a prezentat romanul "Cinci saptamani in balon", cu care l-a captivat pe celebrul scriitor, care l-a incurajat sa il publice.

Un moment semnificativ in viata literara a lui Jules Verne, l-a constituit aparitia lui Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanti editori francezi, care au mai publicat operele lui Victor Hugo, George Sand, Erckmann-Chatrian si multi altii.

Prezentand romanul editorului Pierre Jules Hertzel, acesta l-a publicat in anul 1863 si a incheiat un contract de editare cu Jules Verne pe 20 de ani. Cand s-au intalnit, Jules Verne avea 35 de ani, iar Pierre-Jules Hetzel avea 50 de ani, si de atunci, pana la moartea lui Hetzel, ei au format un excelent tandem - scriitor si editor. Imediat dupa aceasta intalnire norocoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.