Jules Verne

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 19
Autor: Irina P.
Dimensiune: 50kb
Voturi: 79
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Jules Verne (8 februarie 1828 - 24 martie 1905) a fost un scriitor francez şi un precursor al literaturii Science-fiction . Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile mării.
Jules Verne - Biografie
Jules Verne - Copilăria
Jules Verne s-a născut la Nantes, fiu al unui procuror, Pierre Verne şi al soţiei sale, Sofia. Fiind cel mai mare din cei cinci copii ai familiei, el şi-a petrecut copilăria acasă cu părinţii săi, pe o insulă vecină cu Râul Loara. La vârsta de 9 ani, a fost trimis la şcoală, la Liceul Nantes. Jules a studiat Latina, pe care a folosit-o în povestirea sa scurtă, Le Mariage de Monsieur Anselme des Tilleuls (mij. anilor 1850).

Debutul în literatură
După ce a terminat studiile de la liceu, Verne a plecat la Paris, pentru a studia. În 1848, împreună cu Michel Carre, a început să lucreze la operetele muzicale, din punct de vedere literar. Când tatăl lui Jules Verne a aflat că fiul său scria şi compunea mai mult, decât învăţa pentru Drept, i-a stopat suportul financiar. În perioada aceasta, s-a întâlnit cu autori de reputaţie, cum ar fi Alexandre Dumas şi Victor Hugo, care i-au dat nişte sfaturi foarte bune.

Însă cea mai mare realizare în plan personal a lui Jules Verne a fost căsătoria sa cu Honorine de Viane Morel, o văduvă cu două fiice. S-au căsătorit la 10 ianuarie 1857. Ajutat de optimismul şi încurajările ei, Jules Verne a continuat să scrie şi să caute activ un editor ce ar fi putut să-i publice cartea.

Pe 4 august 1861, s-a născut copilul lor, Michel Jean Pierre Verne. A fost descris de către tatăl său, ca un enfant terrible (un copil teribil). Trecând peste obiecţiile exprimate de Jules Verne, el s-a căsătorit în secret cu o actriţă, cu care a avut doi copii. Un moment semnificativ în viaţa literară a lui Jules Verne, l-a constituit apariţia lui Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi, care au mai publicat operele lui Victor Hugo, George Sand, Erckmann-Chatrian şi mulţi alţii.

Când s-au întâlnit, Jules Verne avea 35 de ani, iar Pierre-Jules Hetzel avea 50 de ani, şi de atunci, până la moartea lui Hetzel, ei au format un excelent tandem - scriitor şi editor. Imediat după această întâlnire norocoasă Verne a publicat romanul Cinq semaines en ballon (Cinci săptămâni în balon). La sfatul lui Hetzel, Jules Verne a adăugat accente comice în nuvelele sale, a schimbat finalurile triste în finaluri fericite şi creat mesaje politice în operele sale. A devenit renumit şi faimos, prin operele:

- Voyage au centre de la terre - O călătorie spre centrul Pământului (1864)
- De la terre à la lune - De la Pământ la Lună (1865)
- Vingt Mille Lieues sous les mers - 20.000 de leghe sub mări (1869)
- Le tour du monde en quatre-vingts jours - Ocolul Pământului în 80 de zile (1873)

Fratele său, Paul Verne, a contribuit la Ediţia Nr. 40 a Festivalului Francez de la Mont-Blanc, unde a adăugat operele colecţiei de povestiri ale fratelui său, Doctor Ox, în 1874. Jules Verne a rămas, rămâne şi va rămâne, cel mai tradus scriitor de romane, prin traducerea operelor sale în 148 de limbi, dupa statisticile UNESCO. Anul 2005 a fost anul centenarului morţii scritorului marcat în Franţa şi în alte ţări francofone, printre care si România prin reeditări ale volumelor sau ale unor opere de exegeză despre Jules Verne.

OPERA
Călătorii extraordinare
- Cinq Semaines en ballon (Cinci săptămâni în balon) - 1 volum
- Cinq Semaines en ballon. Voyage de découvertes en Afrique par trois Anglais. Rédigé sur les notes du docteur Fergusson - 31 ianuarie 1863( titlul complet "Cinci săptămâni în balon. Voiaj de descoperire al Africii de către trei exploratori englezi. Redactat pornind de la notele doctorului Fergusson"
- Cinq Semaines en ballon. Voyages des découvertes en Afrique par trois Anglais
- 5 decembrie 1865 - prima ediţie ilustrată (51 ilustraţii - Riou şi De Montaut)
- 22 august 1867 - al doilea volum dublu cu Voyage au Centre de la Terre (78 ilustraţii - Riou şi de Montaut)("Călătorie spre Centrul pământului")
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.