Junimea si Titu Maiorescu

Trimis la data: 2013-06-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 0
Autor: mandarina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In toamna anului 1863, sub guvernarea democratica a lui Alexadru Ioan Cuza, un grup de tineri dornici de a da un alt curs culturii si literaturii romanesti infiinteaza la Iasi o asociatie libera cu numele "Junimea". Initiatorii sunt: Petre Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi, Titu Maiorescu.Programul politic al acestei asociatii (majoritatea membrilor intemeietori constituiau aripa stanga a Partidului Conservator) va fi subordonat celui cultural, teoretizat de conducatorul grupului, Titu Maiorescu. Junimistii au criticat puternic Revolutia de la 1848, pe care o considerau un exemplu graitor de imitare grabita si nejustificata a modelului francez. Ei nu se impotriveau schimbarilor si nici culturii occidentale, pe care o pretuiau foarte mult, dar insistau asupra faptului ca schimbarile trebuiau infaptuite lent, pe masura ce societatea romaneasca era pregatita sa le primeasca.
Prin Titu Maiorescu se afirma constiinta inchegarii unei directii culturale creatoare, delimitata de un spirit critic neadormit si de un sentiment puternic al valorilor. Junimea a realizat si a impus o astfel de directie, aducand in atmosfera produsa de unirea romanilor din 1859 un climat de noua intemeiere, simetrica in planul culturii, cu eforturile de consolidare politica, sociala si economica incepute de Alexandru Ioan Cuza si de ministrul sau Mihail Kogaliceanu, omul de idei al epocii pasoptiste, dar si al celei urmatoare.

Junimea a determinat o directie noua si in literatura: fundamental romatica in perioada pasoptismului, literatura romana evolueaza in a doua jumatate a secolului al XIX-lea spre clasicism, un clasicism de esenta T. Maiorescu a avut un rol definitoriu in cadrul societatii Junimea, impunandu-se ca adevaratul ei conducator, iar in cadrul epocii drept indrumatorul cultural si literar. Domeniile de manifestare ale spiritului critic maiorescian sunt numeroase : limba romana, literatura, cultura, estetica, filozofie.

In 1867, Maiorescu publica studiul O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867. Din ratiuni metodologice, criticul isi imparte articolul in doua parti : Conditiunea materiala a poeziei si Conditiunea ideala a poeziei. In conceptia lui, spre deosebire de stiinta care este chemata sa exprime adevarul, A© poezia este arta de a pune fantezia in miscare prin cuvinte A>>, frumosul fiind A© ideea manifestata in materie sensibila A>>.

De aceea poezia trebuie sa aiba doua conditiuni : una materiala realizata prin cuvinte ca A© organ de comunicare A>> - figuri de stil, licente poetice, expresivitate, poetul trebuind sa aleaga mereu A© cuvantul cel mai putin abstract A>>, iar cealalta, ideala, are in vedere sentimente si pasiuni exprimate, caci : A© ideea sau obiectul exprimat prin poezie este totdeauna un simtamant sau o pasiune si niciodata o cugetare exculsiv intelectuala. A>>

In 1868, apare studiul In contra directiei de astazi in cultura romana, in care este formulata teoria formelor fara fond. Maiorescu se revolta aici impotriva A© vitiului A>> existent in epoca de a imprumuta forme ale culturii apusene fara a le adapta conditiilor existente. Aceasta teorie cuprinde multe exagerari, dar prezinta si un aspect pozitiv in sensul ca respinge imprumuturile exagerate, neselective si imitatiile fara valoare. In realitate Titu Maiorescu si junimistii pledau pentru ridicarea fondului autohton la inaltimea formelor imprumutate.
Afirmatiile lui critice sunt patrunzatoare, exacte si adeseori memorabile. Ecoul lor in epoca a fost enorm, iar in posteritate profund, influentand numeroase generatii de critici si cititori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.