Junimea si convorbiri literare

Trimis la data: 2008-01-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 1769
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 67
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Junimea = societate culturara constituita la Iasi prin 1863-1864,dupa opinia fondatorilor ei,cinci tineri intelectuali:Titu Maiorescu,Petre Carp,Iacob Negruzzi,Vasile Pogor si Theodor Rosetti pe care afinitatile dintre personalitatile lor ii unesc intr-un cenaclu in care se dezbat public probleme culturale de seama din epoca de dupa 1860:probleme de ortografie si limba,proiectarea unei antologii de poezie romaneasca,organizarea unor conferinte prin care sa raspandeasca in public o serie de cunostinte istorice,politice,economice si de cultura
Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost intemeiata de Titu Maiorescu,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi si Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu si-a inceput activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei romanesti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu.

Criterile dupa care Titu Maiorescu isi realiza critica literara se vroiau exclusiv estetice. In societate Titu Maiorescu era un mentor,lansand si sustinand nume care s-au inscris in istoria literaturii. In ceea ce priveste problemele limbii,Maiorescu a inchegat un sistem ortografic rational prezentat in "Despre scrierea limbei romane",articol in care criticul lupta impotriva publicistilor ardeleni si bucovineni,continuitori ai traditiilor latinizate.

O alta problema lansata de Titu Maiorescu este "Teoria formelor fara fond".Zoe Dumitrescu Busulenga considera ca aceasta teorie are un "dublu tais".Teoria se referea la ideea ca :institutiile imprumutate din alte parti,din alte culturi,nu pot dainui ca forme,"nu pot trai decat daca cresc din radacini autohtone".

In privinta folclorului criticul junist vede in folclor temelia pe care se poate inalta o cultura durabila,plina de specific national.Incepand cu Titu Maiorescu critica literara capata rigoare,desi uneori ea era prea aspra("Intra cine vrea,ramane cine poate"),
prea judecatoreasca ,dar a fost necesara "intr-un moment de crestere al litraturii".

In calitate de critic,Titu Maiorescu a fixat terminologia de specialitate in critica si estetica;analizele pe care le-a facut operelor lui Eminescu,Caragiale,Sadoveanu,Goga vor fi exacte si pertinente(adevarate),dar in teoriile generale estetice el va ramane intr-un taram depasit,acela al "artei pentru arta".

Eugen Lovinescu vorbind despre Titu Maiorescu considera:"critica lui Maiorescu a fost exclusiv culturala,normativa si s-a exercitat numai in cadrele orientarilor generale.Ea a plecat de la constatarea unei realitati."
Tudor Vianu atrage atentia asupra justetii judecatilor lui Maiorescu si asupra nuantelor pe care criticul stia sa le puna in caracterizarea unor autori atat de diferiti ca valuare.

Cat despre "O cercetare critica asupra poeziei de la 1867" :"Poezia,ca toate artele este chemata sa exprime frumosul spre deosebire de stiinta care se ocupa de adevar." Ideea:deosebirea intre arta si stiinta,rolul poeziei si al stiintei. In conceptia lui Maiorescu,"ideea sau obiectul exprimat prin poezie este intotdeauna un simtamant sau o pasiune si niciodata o cugetare exclusiv intelectuala".

Ideea:ideea din poezie este reprezentata de sentimente. "Limba este materia prima a literaturii,asa cum piatra sau bronzul pentru sculptura, culorile pentru pictura,sunetele pentru muzica". Din punctul de vedere al lui Titu Maiorescu exista cuvinte poetice si nepoetice.Unele trezesc imagini sensibile,altele nu.

"Observari polemice"este unul din studile critice cele mai inchegate.Autorul nu este antitraditionalist,dar critica lui Maiorescu este pertinenta acolo unde exagerarea si entuziasmulsupervicial tind sa strambe adevarul." Poeti si critici"-unul dintre cele mai controversate ale lui Ttu Maiorescu.Esenta criticului de a fi flexibil la impresile poetilor. senta poetului este de a fi inflexibil in propria sa impresie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.