Junimea si revista Convorbiri literare

Trimis la data: 2007-11-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 20
Autor: Nicoleta
Dimensiune: 5kb
Voturi: 114
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reveniti de la studii din strainatate,cativa tineri (Titu Maiorescu,Iacob Negruzzi,Vasile Pogor), constienti de situatia precara a culturii romane, au hotarat infiintarea la Iasi,in 183., a societatii Junimea, o societate menita sa aduca un suflu nou in cultura romana.
Asociatia este bine organizata, avand o tipografie proprie, o librarie si o revista, infiintata in 1867 – Convorbiri literare, unde vor fi publicate pentru a intaia oara operele de valoare ale marilor clasici ai literaturii romana, Eminescu,Creanga,Caragiale,Slavici.

In viata societatii Junimea se disting cateva etape:

Etapa ieseana (1863-1874) are un pronuntat character polemic si se manifesta in trei directii:limba,literature si cultura. In aceasta perioada se colaboreaza principiile sociale si estetice ale junismului. Tot acum se impune necesitatea educarii publicului prin asa-numitele prelectiuni populare. Organizate pe teme variate, in diverse cicluri sistematice si tinute intr-o forma academica, ele au avut drept scop educarea publicului larg, care sa inteleaga cultura ca factor de prgres si moralitate.

Aceasta etapa marcheaza cautarile febrile de modele apte sa asigure progresul la care aspira Titu Maiorescu. Interesul pentru literature se manifesta in 1865, cand se avanseaza idea alcatuirii unei antologii de poezie romaneasca pentru scolari. Aceasta i-a determinat pe junisti sa citeasca in sedintele societatii autorii mai vechi, pe ale caror texte si-au exersat spiritual critic si gustul literar.

Cea de a doua etapa, ce dureaza din 1874 pana in 1885 (cu desfasurarea sedintelor Junimii din Bucuresti, dar a activitatii revistei la Iasi), este o etapa de consolidare, in sensul ca in aceasta perioada se afirma reprezentantii directiei noi in poezia si proza romana: Eminescu,Creanga,Slavici si Caragiale. Este o perioada in care se diminueaza teoretizarea criticismului in favoarea judecatilor de valoare.

Acum sunt elaborate studiile esentiale prin care Titu Maiorescu se impune ca authentic intemeietor al criticii noastre literare moderne, fara insa a neglija preocuparile din domeniul civilizatiei, dar mai ales din domeniul limbii literare, necesare si pentru ca in 1860 se facuse trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Maiorescu sustine utilizarea imbogatirii vocabularului limbii romane prin neologisme de origine romanica, intr-un studiu in 1881, intitulat chiar Neologismele.

Etapa a treia (bucuresteana) incepe din 1885 cand este mutata la Bucuresti revista Convorbiri literare si intreaga societate Junimea. Aceasta etapa are un character preponderant universitar, prin cercetarile istorice si filosofice. Aparitia revistei se prelungeste pana in 1944, dar cu toate acestea ea nu va atinge gradul de popularitate din primii 20 de ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.