Jurisprudenta privind secretul corespondentei decizii si hotarari ale instantelor Europene

Trimis la data: 2009-10-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 478
Autor: Marian
Dimensiune: 28kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comisia si Curtea au examinat un anumit numar de cauze în care petitionarul sustinea ca strângerea si utilizarea de catre Stat a datelor referitoare la el ori la supravegherea exercitata asupra sa, încalcau una sau mai multe dintre dispozitiile articolului 8 par. 1 din Conventie - dreptul la respectarea vietii private, a corespondentei si/sau a domiciliului.
În doua cauze importante, Klass si altii c/ Germania (1978) si Malone c/ Regatul Unit (1984), petitionarii se plângeau de faptul ca supravegherea secreta exercitata asupra lor în timpul unei anchete penale nu tinuse seama de dreptul lor la viata privata si la corespondenta (definit în acest context ca înglobând toate formele de comunicare private), în sensul articolului 8.

În cel dintâi caz, Curtea a sustinut ca legislatia germana ce reglementa supravegherea era suficient de clara si ca procedurile de natura sa o asigure, ce în mod firesc trebuie sa fie conforme cu conditiile legii, erau suficient de riguroase pentru a raspunde cerintelor de legalitate enuntate de articolul 8 par. 2.

Curtea a sustinut de asemenea, ca nevoia Statului de a se apara împotriva “pericolelor iminente” ce ameninta “ordinea fundamentala democratica si liberala” constituia obiectiv de Stat legitim “necesar într-o societate democratica pentru securitatea nationala si apararea ordinii si pentru prevenirea faptelor penale”.

În sfârsit, Curtea a apreciat ca procedurile sus mentionate erau suficiente pentru a garanta orice actiune exercitata de Stat si ca aceasta era proportionala si legitima.

Cazul Malone a pus probleme identice celor din cauza Klass. În cauza Malone, Curtea a analizat compatibilitatea interceptarii de catre politie a comunicatiilor telefonice (ascultari), cu existenta unui registru cu numere cifrate provenind de la un post public privat (contor telefonic).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.