Jurnal de lectura

Trimis la data: 2011-11-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 1625
Autor: Pupilici pufulici
Dimensiune: 13kb
Voturi: 82
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caragiale este creatorul unei lumi imense in care personajele se incaiera pentru a vorbi, deoarece vorba iluzioneaza viata. Personajele vorbesc la nesfarsit . incoerent, dezarticulat, nebuneste, cu o energie trepidanta fara sa spune defapt nimic , cauza vorbirii fiind efemera. Lumea lui Caragiale este create din oameni needucati , zbuciumati de snobism, viata fiind un moft , prin ea concretizandu-se personaje vii, memorabile, prezentate adesea in ridicol.
Universal lui Caragiale este un spectacol abisal si etern, ce satirizeaza defecte ale omenirii prin ras. Autorul a pictat prin scrisul sau ridicolul si prostia omeneasca.Operele "Tal" ;"La mosi";"Mosii" si "Five o'clock" au ca tema satirizarea defectelor omenesti.

Ion Luca Caragiale lasa cititorul sa mediteze asupra comicului , imaginatia fiind cheia ce deschide un univers nemaivazut.
Caragiale foloseste un limbaj specific perioadei , lucrarile fiind incarcate cu arhaisme , un indice temporal important pentru ca cititorul sa-si dea seama ca nu este vorba despre o lectura contemporana.

Caragiale creeaza comicul prin limbaj , gesturi, fapte "casc o data ca s-aude peste masa" . Comicul este vopseaua ce piicteaza mastile personajelor , Caragiale ascunzand in spatele acestora personaje aparent din inalta societate, dar care sunt defapt inculte.
Caragiale modealeaza diferite comportamentefiind un geniu al creerii, lucrand la psihologia personajelor pe mai multe planuri.

Naratorul lucreaza cu finite asupra lumilor pictate , fiecare personaj avand un comportament bine structurat , infatisarea lor fiind unica.
Desi cele patru schite au spirit comic si aceeasi tema, Caragiale este un demiurge ce face diferenta intre lumile create , personajele fiind cele ce fac comicul sa fie real cititorului. Scriitorul ascunde satirizarea defectelor in spatele rasului.

In aceste proze scurte se observa talentul dramaturgului , care individualizeaza caractere prin dialoguri scurte , dar pline de precizie.O replica ne este de ajuns pentru a ne da seama ce nivel de cultura detin personajele , interesul dominant de a fi cineva importand si de a fi cunoscut de ceilalti de bine, dar limbajul este cel ce face trecerea brusca de la aparenta la esenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.