Jurnalismul sportiv in televiziune

Trimis la data: 2009-05-18
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 4
Autor: Oana Zaharescu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actualmente sportivii sint unele dintre cele mai bine-cunoscute si bine platite persoane de pe planeta. Lumea vrea sa citeasca si sa auda despre ei, iar numarul celor platiti sa le satisfaca aceasta cerere creste in egala masura. Sportivii se bucura acum de stralucirea oferita de reflectoarele mass-media mai mult decit oricare alta persoana din societate. Nu este un lucru neobisnuit sa vezi cum o suta de jurnalisti discuta despre un singur meci de fotbal, iar functiile pe care le ocupa antrenorii echipelor nationale capata o importanta secundara, in sensul mediatizarii, numai in raport cu sefii de stat.
Acoperirea subiectelor sportive este vitala pentru sanatatea si prosperitatea mass-media. Acest lucru se vede, din ce in ce mai mult, in paginile dedicate sportului. De la ultimele doua-trei pagini ale ziarului de acum citiva ani, numeroase publicatii nationale cotidiene, precum si ziare de duminica si-au extins spatiul acordat subiectelor sportive in sectiuni separate de pina la 28 de pagini tiparite zilnic - mai mult decit se acorda stirilor generale sau subiectelor de arta.

Nu este greu de observat motivul pentru care sportul este atit de captivant pentru mass-media. Ofera acelasi numar de pagini sau aceeasi durata de transmisie indiferent de ceea ce se intimpla sau nu in lume, insa stirile forte sint imposibil de prevazut. Mai mult, reportajele generate de guverne si de politicieni sint adesea considerate plictisitoare de catre multe persoane si, cum partidele politice se string laolalta pe teren neutru pentru a obtine sustinere din partea poporulu, acestea si-au pierdut puterea de a da nastere unor controverse si dezbateri.

Sportul este exact opusul acestora. E previzibil, in sensul ca persoanele din domeniul mass-media stiu cu citeva luni inainte data la care au loc marile evenimente, are parte de propria agitatie si de propriul lui dramatism, precum si de o distributie de vedete.
De asemenea, poate fi conceput ca o sursa la indemina celor carora le place sa scrie. Este un element la fel de i important in realizarea cu succes a articolelor sportive ca si placerea practicarii unui sport.

Sintagma jurnalist sportiv este alcatuita din doua cuvinte - sportiv si jurnalist -, iar pentru a reusi in acest domeniu, jurnalistului trebuie sa-i placa enorm de mult ambele preocupari. Nu este suficient ca jurnalistului sa-i placa doar fotbalul, atletismul sau cursele : el trebuie sa aiba capacitatea de a oferi si altora din cunostintele si entuziasmul dumneavoastra, intr-un mod activ si antrenant, si sa fiti dispus sa va dedicati exersarii abilitatilor de a scrie la fel de mult ca sportivii despre care scrieti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.