Jurnalistul si publicul sau

Trimis la data: 2006-10-11
Materia: Jurnalism
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 17
Autor: Dummy_dms
Dimensiune: 33kb
Voturi: 126
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Jurnalistul si publicul sau:Ce înseamnă să fii jurnalist?De cele mai multe ori auzim, atât de la profesionişti, cât şi de la simpli cetăţeni că jurnalismul nu este o profesie. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta cu mine cu mine, atunci când am dat la facultatea de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării. Colegii şi prietenii zicându-mi că nu vor să mă vadă jurnalist, cu atât mai mult la noi în ţară, că pot să fac o pasiune din această meserie, că nu se potriveşte societăţii noastre.Jurnalistul si publicul sau
Jurnalistul si publicul sau:Însă de mic (undeva din clasa a VII-a) am început să mă visez jurnalist, să colaborez la ziare şi reviste, să apar în faţa micilor ecrane. În fine, să mă ştie o ţară întreaga (poate din cauza că priveam în fiecare sâmbătă la TVR 1 „Surprize-Surprize” cu Andreea Marin-Bănică sau acum „Teo” de la PRO TV cu Teodora Trandafir).

Jurnalistul si publicul sau:A fi jurnalist este într-adevăr o profesie care (te) fură. Şi (te) fură cu totul! Şi pentru totdeauna… Invidiat (poate) pentru privilegiul de a avea acces la informaţie, de a cunoaşte oameni şi fapte la prima mână, de a putea lupta cu şanse reale împotriva oricărei nedreptăţi, jurnalistul este adesea şi subiectul celor mai înverşunate critici mai mult sau mai puţin avizate.

Dar această realitate este cel mai mic preţ pe care jurnalistul îl plăteşte pentru alegerea sa, conştientă şi asumată. A fi jurnalist este înainte de orice o vocaţie, care nu se poate exprima decât printr-o muncă uriaşă şi constantă, indiferent de eşecurile sau, mai rar, de succesele repurtate. Un efort susţinut de imperativul de a descoperi şi a spune adevărul, de a demasca nedreptatea şi încercarea unei minorităţi de a înregimenta majoritatea în favoarea propriilor interese.

Mai mult, jurnalistul este sau ar trebui să fie un profet, un fel de Thiresias - pe meleaguri elene, fie-mi îngăduită comparaţia - care prevede viitorul şi-l poate schimba arătând semenilor săi unde au greşit de şi-au atras mânia zeilor. Or, în această calitate, pentru mulţi stânjenitoare, jurnalistul trebuie să uite ceea ce, banal, numim o viaţă liniştită, să-şi uite frica, ba chiar şi prudenţa, despre care Victor Hugo spunea că este cea mai josnică dintre virtuţi.

El trebuie însă să-şi amintească întotdeauna puterea pe care poate să o exercite în virtutea unor idealuri, care vai şi-amar de noi de vor pieri vreodată!, conform propriilor sale crezuri şi îndemnuri, potrivit unor reguli intime şi nesubordonate.

Pentru gazetarii aflaţi în limes, a fi jurnalist este o vocaţie sacră. Jurnalistul, văzut cel mai des ca reporterul fără frică şi mai rar ca redactor sau editor de texte şi asamblator de ştiri şi naraţiuni, are misiunea de a spune adevărul puterii, de a demasca încercarea acesteia de a controla societatea şi de a o înregimenta.

Jurnalistul este o persoană oraculară, un fel de diurnarius vates, ca să prafrazăm formula latina pentru tipul de poet inspirat/oracular. El este un fel de Tiresias, or mai potrivit, un prooroc Ieremia, care vede în viitor şi explică compatrioţilor unde au greşit de şi-au atras mînia zeilor. Iar ca profet, jurnalistul este o persoană carismatică, care îşi exercită misiunea în virtutea unui dar şi conform propriilor sale reguli.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.