Jurnalul Annei Frank

Trimis la data: 2011-05-16
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 1532
Autor: Feier Corina Jasmina
Dimensiune: 7kb
Voturi: 67
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anne Frank s-a nascut la 12 iunie 1929 la Frankfurt, Germania. Provenea dintr-o familie instarita, tatal ei Otto Frank, era om de afaceri, si cu vechi radacini pe teritoriul Germaniei. Stramosii familiei se stabilisera aici in secolul XVII. Vazand ca situatia se inrautateste dupa venirea la putere a lui Hitler, in vara anului 1933 familia Frank s-a mutat la Amsterdam, in Olanda, unde au incercat sa se integreze in comunitatea locala. Dar si aici situatia s-a schimbat total dupa ce in iunie 1940 Olanda a fost ocupata de Germania hitlerista. In februarie 1941 nazistii au intreprins primele deportari ale evreilor din Olanda. Incepand din acel moment, Otto Frank a inceput sa pregateasca ascunzisul pentru salvarea familiei sale.
Dar si aici situatia s-a schimbat total dupa ce in iunie 1940 Olanda a fost ocupata de Germania hitlerista. In februarie 1941 nazistii au intreprins primele deportari ale evreilor din Olanda. Incepand din acel moment, Otto Frank a inceput sa pregateasca ascunzisul pentru salvarea familiei sale.

La 5 iulie 1942, Margot, sora de 16 ani a Annei Frank, a primit ordinul de deportare. In zorii zilei urmatoare, familia Frank s-a ascuns in "anexa secreta" . Mai tarziu li s-au alaturat asociatul in afaceri al lui Otto Frank, Van Damm, impreuna cu familia si doctorul Albert Dussel.

Ascunzatoarea se gasea la etajul cladirii unde functionase pana atunci firma lui Otto Frank. Peste zi, cei 8 ocupanti ai anexei secrete trebuiau sa fie foarte linistiti pentru a nu fi observati de lucratorii de la parter.

Acolo se aflau si prietenii lor, cei care infruntand riscurile i-au ajutat in lunga perioada cat au stat ascunsi: domnul Koophuis, domnul Kraler, Miep Van Santen si Ellie Vossen. Le aduceau alimente si alte bunuri necesare in ciuda lipsurilor pe care ei insisi le aveau de suferit, dar in acelasi timp si ingrozitoarele vesti despre deportarile masive.

In ziua de 4 august 1944, pe baza unor informatii ale unui turnator olandez, recompensat cu suma de 5 guldeni (1.40$), Gestapo a gasit anexa secreta si i-a arestat pe cei 8 ascunsi acolo. Barbatii care-i ajutasera au fost inchisi pentru cateva luni in lagare de munca, iar ei au fost trimisi la Auschwitz, cu ultimul transport care a plecat din Amsterdam. Cand au ajuns, Anna a facut un soc privind in jurul ei.

La sosire, Otto Frank a fost despartit de familia sa. In octombrie 1944, Anna si Margot au fost mutate la Belsen unde au murit de tifos in februarie-martie 1945, cu putin timp inainte de sosirea Aliatilor.In ianuarie 1945, mama Annei a murit la Auschwitz.

Dupa sfarsitul razboiului, Otto Frank singurul supravietuitor din familie, s-a intors la Amsterdam unde Ellie si Miep i-au dat jurnalul tinut de Anna pe vremea cat statuse ascunsa. Cele doua gasisera filele jurnalului aruncat pe jos dupa perchezitia nazistilor din ziua arestarii. Jurnalul a circulat intai printre prietenii familiei, apoi in 1947 a fost publicat prima oara la Amsterdam.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.