Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhard

Trimis la data: 2011-06-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 305
Nota: 5.00 / 10
Downloads: 183
Autor: H Amalia-Ioana
Dimensiune: 1714kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a iesi dintr-un univers concentrationar -- si nu e neaparat
nevoie sa fie un lagar, o temnita ori o alta forma de incarcerare; teoria se aplica oricarui tip de produs al totalitarismului -- exista solutia(mistica) a credintei. Despre aceasta nu va fi vorba in cele ce urmeaza, ea fiind consecinta harului prin esenta selectiv.Cele trei solutii la care ne referim sunt strict lumesti, au caracter
practic si se infatiseaza ca accesibile orisicui.
Solutia intai: a lui Soljenitin
In Primul cerc, Alexandru Isaievici o mentioneaza pe scurt, revenind
asupra-i in volumul I al Arhipelagului Gulag.Ea consta, pentru oricine paseste peste pragul Securitatii sau altui organ analog de ancheta, in a-si spune cu hotarare: in clipa aceasta chiar mor. Ii este permis a-si vorbi consolandu-se: pacat de tineretele ori vai de batranetele mele, de nevasta mea, de copiii mei, de mine, de talentul ori de bunurile ori puterea mea, de iubita mea, de vinurile pe care n-am sa le mai beau, de cartile pe care n-am sa le mai citesc, de plimbarile pe care n-am sa le mai fac, de muzica pe care n-am sa o mai ascult etc. etc. etc.

Dar ceva e sigur si ireparabil: de-acum incolo sunt un om mort.
Daca asa gandeste, nesovaitor, insul e salvat. Nu i se mai poate face
nimic. Nu mai are cu ce fi amenintat, santajat, amagit, imbrobodit. De
vreme ce se considera mort nimic nu-l mai sperie, imbrobodi, atrage,
atata. Nu mai poate fi amorsat. Nu mai are -- fiindca nu mai spera, fiindca a iesit din lume -- dupa ce jindui, ce pastra sau redobandi, pe ce isi vinde sufletul, linistea, onoarea. Nu mai exista moneda in care sa-i poata fi achitat pretul tradarii.

Se cere insa, fireste, ca hotararea sa fie ferma, definitiva. Te declari
decedat, primesti a te invoi mortii, desfiintezi orice speranta. Te poti
regreta, ca doamna d'Houdetot, poti regreta, insa aceasta sinucidere
morala si prin anticipatie nu da gres. Riscul unei cedari, al consimtirii la denunt, al unei recunoasteri fanteziste a pierit cu desavarsire.

Solutia a doua: a lui Alexandru Zinoviev
Este cea gasita de unul din personajele cartii Inaltimile gaunoase.
Personajul e un om tanar, prezentat sub porecla alegorica Zurbagiul.
Solutia sta in totala neadaplare in sistem. Zurbagiul nu are domiciliu stabil, nu are acte in regula, nu e in campul muncii; e un vagabond, e un parazit, e un coate goale si o haimana. Traieste de azi pe maine, din ce i se da, din ce pica, din te miri ce. E imbracat in zdrente.

Munceste pe apucate, uneori, cand si daca i se iveste prilejul. Isi petrece mai toata vremea in puscarii ori lagare de munca, doarme pe unde apuca. Hoinareste.Pentru nimic in lume nu intra in sistem, nici macar in cea mai neinsemnata, mai pacatoasa, mai neangajanta slujba. Nici macar pazitor la porci nu se baga, neurmand pilda eroului unei nuvele a lui Arthur Schnitzler: acela, obsedat de frica de raspundere, sfarseste porcar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.