Kosovo - impactul asupra relatiilor internationale

Trimis la data: 2014-05-12
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: roxanaioana
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Antichitate aceasta regiune a facut parte din imperiile Roman si Bizantin, pana cand sarbii s-au stabilit aici in secolul VII e.n.. In perioada medievala, Kosovo a reprezentat una dintre cele mai importante zone de dezvoltare ale regatului sarb, remarcandu-se prin numarul ridicat de biserici ortodoxe construite. Batalia de la Kosovo Polje, din anul 1389, soldata cu infrangerea sarbilor, a dus la 5 secole de dominatie otomana si la mutarea unui numar ridicat de etnici turci si albanezi. Cei mai multi dintre albanezi, s-au convertit la religia islamica pentru a beneficia de drepturi sporite.
Spre sfarsitul sec. al XIX-lea, albanezii deja reprezentau grupul etnic majoritar din aceasta regiune. Serbia a recucerit Kosovo in urma Primului Razboi Balcanic, din 1912 (statut recunoscut prin Tratatul de la Londra, mai 1913). In perioada care a urmat Primului Razboi Mondial, regiunea Kosovo a fost populata masiv de sarbi, pentru a crea un echilibru etnic. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, regiunea a fost cucerita de fascistii italieni care sustineau crearea Albaniei mari si astfel au fost deportati zeci de mii de sarbi din acest teritoriu.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Kosovo a devenit o provincie autonoma a Serbiei in cadrul Republicii Federative Socialiste a Iugoslaviei, iar in urma Constitutiei din 1974 a beneficiat chiar de o autonomie sporita. In ciuda concesiilor de ordin juridic, nationalismul albanez a sporit in anii '80, si a dus la rascoale si la cereri pentru independenta. Odata cu venirea la putere a lui Slobodan Milosevici, a fost instituita o noua constitutie in anul 1989 care anula autonomia provinciei Kosovo. Liderii albanezilor kosovari au replicat in 1991 prin organizarea unui referendum in care au votat pentru independenta. Sub conducerea lui Milosevic,

Serbia a luat masuri represive impotriva albanezilor si a guvernului nelegitim de la Kosovo, condus de Ibrahim Rugova, care a folosit o rezistenta pasiva, cerand asistenta internationala pentru recunoasterea oficiala a statului Kosovo. Dezamagiti de strategia lui Rukova, albanezii au creat Armata pentru Eliberarea Kosovo in anii 1990 si au inceput insurectia. Incepand din 1998, armata sarba si grupari paramilitare sustinute de Slobodan Milosevici au desfasurat o campanie brutala contra insurgentilor, din care a rezultat un numar enorm de victime (morti, raniti, refugiati, peste 1 milion).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.