La Medeleni - Caracterizarea Olgutei

Trimis la data: 2012-11-06
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 0
Autor: oliana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ionel Tudoreanu, unul dintre ce mai cunoscuti romanicieri ai literaturii noastre ne marturiseste: "E un facut: toate gandurile duc la Medeleni" (ulita copilariei). Romanul la Medeleni a aparut in trei volume: "Hotarul nestatornic aparut in anul 1925, Drumuri 1926 si "Intre vanturi aparut in anul 1927.Garabet Ibraileanu vorbea despre "medelinism" ca despre un simbol, o stare de vacanta inteleasa in sens larg ca relaxare umana indiferent de varsta si de preocupari. In primul rand volumul cu titlul "Hotarul nestatornic" se refera atat la acest spatiu al provizoriului cat si la starea de copilarie pe care o traiesc personajele.
Titlul celui de-al doilea volum, "Drumuri" trimite la ideea de varsta a cautarilor, a incertitudinilor, cand personajele incearca o regasire de sine, aflanduse pe drumul existentei.Volumul al treilea "Intre vanturi" propune intrarea in maturitate, viata gaseste soluti hazardante pentru personaje. Aceste procese de mistificare ingenua au loc totusi in chipuri diferite, in cazul celor trei eroi principali ai carti: Danut, Olguta si Monica.

Incercand sa realizim un portret al Olgutei, observam ca aceasta spre deosebire de Danut, mistifica infantil realitatea pe cai oarecum contrarii, rezultat al spiritului ei lucid, realist si al neobijnuitei curiozitati de a cunoaste lumea celor maturi si de a se comporta ca acestia.

Dupa o caracterizare a tatalui ei, Olguta este un adevarat drac ingeresc. Tenace, desteapta si autoritara, ea nu se multumeste cu ce i-ar putea oferi cufundarea in fisare, precum Danut. In timp ce Danut este un romancier, Olguta este o realista, de aici plecarea spre revenire si visare a primului si luciditatea baieteasca, de un farmec aparte, a ultimei.

Teribilsmul si chiar inconformismul eroinei, vadite intr-un sir intreg de "indrazneli" (sicane la adresa lui Danut), angajarea in discutii grave, ca de la egal la egal cu cei maturi etc) nu tind la altceva decat la plasnuirea unui univers care sa permita afirmarea propriei personalitati.

Trecand la volumul al doilea , ne dam seama ca baietismul si spiritul independent, de altadata, al Olgutei, printr-o fericita armonizare fizica cunosc acum o desavarsire implinita, pe un fond de feminitate latenta dintre cele mai incantatoare."Era zvelta si flexibila ca un arcus adolescent".... Acestui trup plin de energie si repeziciune, ii corespunde un caracter la fel de puternic, de deosebit. "Ochii Olgutei erau atenti ca la un joc de sah".

Eroina este un spirit mereu in actiune, pusa pe sotii, pe glume, gata sa ironizeze pe oricine. Ea le punea tuturor porecle: Danut era "Metaforel"sau "Benjaminul", Puiu era "Cutulachi, Mircea era "hardmuth pana si Monica era "Melzanda". Scrisorile Olgutei sunt simbolice, unice, ea este o fire intutiva si agera. Scrisoarea mea protesteaza violent - Uita-te bine la ea pe masa , acolo unde ai azvarlit-o ca sa citesti scrisoarea Benjaminului.....

La fel si scurtele mesaje lipite pe usi sunt pline de umor, personalitatea si chiar daca nu ar fi semnale am stii cui ii apartine, au un stil propriu.Anunt: Metaforel, eu din copilarie am naravul sa dorm tarziu dimineata iar tu ai naravul sa te speli cu scandal "ca si cum te-ai bate cu apa ca sa ma exprim inmanierata. Si aici ghinionul a avut ca naravul tau sa fie despartit de naravul meu, numai printr-o usa! Stii ce? Fii baiat de treaba si nu te mai spala. Olguta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.