La hanul lui manjoala Fisa de lectura

Trimis la data: 2013-11-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.67 / 10
Downloads: 1
Autor: Mykay mykay
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autor: Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie S.N. 13 februarie 1852,[1] Haimanale, judetul Prahova, Tara Romaneasca, astazi I. L. Caragiale, judetul Dambovita, Romania - d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic siziarist roman. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani.[2] A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.
Tema: Supranaturalul
Personaje: Fanica, hanghita, cotoiul/iedul, un calator, pocovnicul, socrul, fiica acestuia
Rezumat: Fanica este un tanar calator, care dorea sa ajunga la pocovnicu Iordache, viitorul sau socru. Intimp ce era pe drum, vede hanul lui Manjoala, care apartinea vaduvei acestuia. Femeie vrednicasi priceputa, aceasta reparase cladirea, ba chiar si facu ceva bani.Calaretul isi aduse aminte o intamplare ciudata, cand niste talhari atacasera hanul, un cazmisterios cand unul dintre atacatori cazuse mort si al doilea ramasese mut.

Interventia unor forteobscure nu se opreste aici. Cand Manjoloaia a inceput sa strige, jandarmii erau deja la poarta de parca fusesera preveniti..Fanica se indrepta spre han. Acolo intalneste hanghita, o intruchipare a raului si a necuratului,mascata sub o femeie atragatoare si senzuala. Simte o atractie demonica fata de ea. Interiorulhanului era incantator : totul este alb, o caldura cumplita...

Lipsesc icoanele. Cand oaspetele seaseaza la masa, se aude mieunatul unui cotoi care intra pe usa si, lasand ca aerul sa intre, stinseselampa.Mai tarziu, in timp ce naratorul era servit cu cina imbelsugata, afara se starneste o vijelie nebuna.Hotarat sa ajunga la logodnica sa, acesta pleaca , contrar spuselor Manjoaloaiei. La plecare, aobservat ca aceasta ii tinea caciula, uitandu-se in ea.In timp ce gonea cu calul, pe Fanica il duru rau capul.

La un moment dat, calul se opri si in fataaparuse un ied negru. Atunci acesta il puse in desaga pe spinarea calului, animalul innebunitdardaie si alearga naucit, peste gropi si busteni, inapoi spre han.Trantit jos din goana nebuna a animalului , tanarul o intalneste cu un pandar de la care afla caratacise in jurul hanului vreo patru ore.

Merge inapoi la han. Acolo vede iedul, disparut de altfel,care intra si se ascunde sub pat.Tanarul este luat cu forta din han de pocovnic si timp de patruzeci de zile, aflandu-se la un schit,se debaraseaza de vrajile malefice si se insoara cu fata pocovnicului.Mult timp dupa aceasta, Fanica afla ca hanul arsese cu tot cu Manjoloaia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.