La limita dintre viu si neviu

Trimis la data: 2009-05-19 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 262
Autor: Killa Dimensiune: 603kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Deşi au rămas puţine lucruri necunoscute cu privire la aceste microstructuri aducătoare uneori de meganecazuri, încă nu se poate răspune cu certitudine la întrebarea – „Sunt, sau nu, virusurile fiinţe vii?” Da, asta este întradevăr o dilemă, deoarece nu putem alege nici o variantă, nici pe cealaltă.

Neavând metabolism propriu, caracteristica definitorie a materiei vii, nu le putem considera organisme, însă au totuşi ceva ce le apropie de acestea din urmă şi anume, conţin informaţie genetică care are exact aceleaşi trăsături cu cea din celulele vii: acelaşi suport chimic – ADN sau ARN, acelaşi fundament de codificare – codoni (triplete de nucleotide), care codifică aceeaşi aminoacizi şi implică aceleaşi mecanisme de multiplicare şi traducere pe care le întâlnim în cadrul celulelor.

Rămâne surprinzător faptul că, deşi atât de simple pot determina reacţii atât de complexe, iar modul aparent haotic de evoluţie le poate asigura o existenţă temporală nedeterminată, posibil tot atât de îndelungată, dacă nu mai mare, ca cea a organismelor celulare, a căror origine se estimează la o îndepărtare de peste 3,5 miliarde de ani tereştri.

Virusurile reprezintă agenţi infecţioşi strict paraziţi intracelular, al căror efect patogen se exercită deopotrivă atât asupra plantelor şi animalelor, cât şi asupra omului. Sunt considerate cele mai mici structuri biologice, fără însă a fi considerate organisme de sine stătătoare, care, într-un volum extrem de redus, reprezentat de un singur tip de acid nucleic (ARN sau ADN), conţin, în formă codificată, toate informaţiile necesare multiplicării lor (reproducerea acestora este reaslizată de către celula gazdă – ele neavând metabolism propriu, nu pot face asta).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.