La poli

Trimis la data: 2003-05-29
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 1516
Autor: Cristiana Ilinca
Dimensiune: 482kb
Voturi: 78
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La poli, razele Soarelui au cea mai mică intensitate, de aceea aici se află cele mai friguroase locuri de pe Pământ. Regiunea din jurul Polului Nord, numită Arctica, este un ocean înghetat.
La Polul Sud, Antartica este uscat acoperit de gheţuri continue, numit calota glaciară. Arealele de uscat de la periferia calotei glaciare nordice alcătuiesc regiunile de tundra.

Vânturi polare deosebit de reci, bat în reginile polare tot timpul anului. Adesea ele spulberă zapada mai fină de la suprafaţă, provocând viscole puternice .Nu ninge prea mult deoarece e prea frig ca umiditatea să se evapore. Calota glaciară antartică are pe alocuri grosimi de 3,7 km. Dacă s-ar topi, nivelul oceanelor ar creşte.

SOLUL TUNDREI
Ţinuturile de tundră de la periferia calotei glaciare nordice sunt îngheţate nouă luni pe an. În lunile de vară(mai,iunie,iulie),se dezgheaţă numai stratul de la suprafaţa.In adâncime solul rămâne îngheţat. acest orizont de sol se numeşte permafrost. Vara, apa rezultată din topirea zăpezii nu poate pătrunde in permafrost, de aceea ea bălteşte la suprafaţă iar tundra devine mlăştinoasă sau apătoasă.Când cristalele de gheţă din sol se topesc, pământul se restrânge iar când apa îngheaţă din nou îşi măreşte volumul. Astfel, datorită îngheţurilor si dezgheţurilor polare repetate, la suprafata se formează forme angulare numite poligoane.

VIAŢA ÎN ANTARCTICA
Extrem de puţine plante cresc pe continentul îngheţat al Antarcticii, în interiorul continentului animalele neavând cu ce se hrăni. De aceea animalele antarctice trăiesc în sau la marginea oceanului.există multe păsări marine-albatrosi, pescaruşi si rândunici de mare. In Antarctica trăiesc şi pinguini. Grăsimea protejează animalele subacvatice de apă rece ca gheaţă.In apele din jurul Antarcticii trăiesc delfini, balene, foci şi alte creaturi marine.

Pinguinii sunt bine protejaţi împotriva frigului. Stratul gros de pene le ţine de cald. Sub piele au un strat de grăsime care mareşte izolarea termică. De fapt pinguinii sunt atât de ’’infofoliţi’’ încât uneori le este prea cald şi îşi întind aripile pentru a se răcori. Penele pinguinilor sunt foarte dese. Vârfurile penelor se încovoaie înspre interior pentru a păstra căldura. Puful de sub pene reţine căldură în corp iar vântul şi apa nu pot trece prin el. În apele din jurul Antarcticii traiesc delfini, balene, foci şi alte creaturi marine. Ele au un strat gros de grasime care le tine de cald.

VIAŢA ÎN ARCTICA
De-a lungul a mii de ani animalele au migrat înspre nord şi s-au adaptat condiţiilor de viaţă din Arctica. Urşii polari trăiesc pe gheţurile oceanului . Au tălpi acoperite cu blană mitoasă ,rezistentă la apa, ajutandu-i să se prindă de gheţuri.

Sub învelişul exterior boul moscat are un strat fin de lană. Ei se adună la o lalta pentru a-şi ţine de cald cu aburii respiraţiei.
Rozătoarele mici, ca hârciogii, trăiesc in tunele de zăpadă.
Renii numiţi si caribu, migreaza iarna spre sud. Copitele lor mari nu se afundă in pământul mlăştinos şi nici în zăpadă. Multe animale polare au blană albă pentru camuflaj. Blana herminei se închide la culoare vara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.