La spovedit - Eugen Barbu

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana Adam
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-o dimineata de vara, unul cu catastif la subsuoara, functionar de buna seama, ca avea palarie de paie si haine mai bune pe el, a luat mahalaua din poarta-n poarta. Batea cu un baston, il latrau cainii, abia ii potoleau muierile.
- Pentru o sfanta de biserica... spunea, si isi muia creionul pe limba, gata sa scrie. Cat va lasa inima, ca n-aveti pastor si trebuie sa va facem si dumneavoastra un lacas de inchinaciune.
Femeile, cu frica lui Dumnezeu, cautau banii pe dupa polite, pe sub saltele, pe unde-i aveau ascunsi.
- S-a rait lumea, zicea a lui Matei. Poate ne-o vedea Sfantul si pe noi...Au dat toate, a lui Gogu, a lui Spiridon, vecinele. Functionarul scria in registrul lui, baga piesele de alama in buzunar, pleca mai departe. La cate o curte a nimerit pe barbati. Astia erau ai dracului. Veniti atunci de la munci de noapte, osteniti, fara gand la Dumnezeu.

- La ce ne trebuie noua biserica? Avem una, la domnu Stere. In fiecare zi ne impartasim.
Si radeau gros, uitandu-se unul la altul, cu inteles. Cel cu registrul se incrunta, inchidea cartea cu danii si pleca.
- Du-te matale singur in rai, ranjea Tanase dupa el.

Pe la pranz, functionarul s-a oprit la jupan, sa bea un rachiu. Il oparise caldura si osteneala. Avea buzunarele pline de bani. Lucratorii isi dadeau coate:
- Pana la urma, tot la biserica noastra a nimerit.
Sifonarul s-a dat aproape. Omul si-a strans cartulia.
- Am auzit ca face statul biserica...
- Face.
- Unde?
- Aici, la dumneavoastra.
S-au apropiat si ceilalti - fochistul, Tilica, Spiridon.
- Si unde-o face?

Functionarul a scos o hartie de calc, plina de linii. S-a apropiat si Stere, el cunostea la planuri. Actul avea stampile si timbre. Sus, scria cu litere mari: CARTIERUL CUTARIDA, si liniile acelea inchipuiau strazile lor, groapa si drumul Filantropiei, tot. La mijloc, intr-un cerc alb, era desenat locul bisericii. Omul a desfasurat alta hartie unde lacasul fusese facut cu de-amanuntul. Le spuse aratand cu degetul:
- Aici or sa fie scarile, aici stalpii, altarul, turlele, doua turle o sa aiba! Costa o multime de bani...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.