La tiganci

Trimis la data: 2007-02-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 3964
Autor: Rusu Florentina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 139
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Despre autorul La tiganci: Mircea Eliade s-a impus ca o personalitate
enciclopedica(eseist, romancier, specialist in istoria religiilor) si a avut modele pe Dimitrie Cantemir, B.P. Haseu, ori Nicolae Iorga. 2. Creatii ale autorului. Debutul si-l face inca din liceu, cand ii apare, in “Ziarul stiintelor populare”, naratiunea romantic-fantezista “Cum am descoperit piatra filozofala”.La tiganci
Incadrarea operei:Nuvela “La tiganci”, de Mircea Eliade a fost scrisa la Paris si publicata la Madrid, in revista “Destin”. In Romania a fost publicata in revista “Secolul XX”, fiind inclusa mai tarziu in volumul “La tiganci si alte povestiri”.

Deoarece La tiganci este o specie epica de intindere medie, cu un singur plan narativ: acela al profesorului de pian, Gagrilescu, prototip al insului obscure si ratat in plan profesional si sentimental care are revelatia sacrului prin patrunderea intr-un alt spatiu decat cel real.

Caracteristici/trasaturi ale operei La tiganci:
Actiunea este plasata in Bucurestiul de alta data, “centrul unei mitologii inepuizabila” pentru Eliade intrucat el considera ca orice loc natal constituie o “geografie sacra”.

Nuvela “La tiganci” este o capodopera a literaturii fantastice romanesti. Din insemnarile autorului reiese ca intentia lui a fost relevarea a doua lumi paralele existente in universal cotidian. Din aceasta conceptie deriva ordonarea actiunii din “La tiganci” pe doua planuri antitetice: profane/sacru, real/ireal, viat/moarte, timp terestru/timp transcendent.

Apartenenta operei “La tiganci” la specia literare de nuvela fantastica, pote fi motivate prin existenta urmatoarelor trasaturi: actiunea este plasata la limita dintre natural si supranatural; alternanta real-ireal, prezinta fapte stranii, ambiguitatea naratiunii rezulta din imbinarea neasteptata a planului real cu cel al fantasticului, prezinta elemente mitice si cifre magice, iesiri din timp si spatiu si transmite un mesaj profound, filozofic despre conditia umana.

Nuvela este alcatuita din 8 episoade, marcand numarul simetric de “intrari” si “iesiri” din “real” si ”ireal”.
Mircea Eliade disociaza timpul istoric, durative, de timpul mitic, de a fi reiterate si recuperate spiritual. Iesirea din timpul profan coincide cu amnesia, iar intrarea in cel sacru cu recuperarea memoriei afective. In gradina tigancilor, timpul capata o alta dimensiune si se scurge altfel decat in lumea reala. Gradina lor este o oaza sacra intr-un spatiu profane.

Tema:Tema nuvelei “La tiganci” o constituie moartea ca eveniment, dar si de initiere a personajului principal.
Titlul:Titlul nuvelei este numele spatiului unde se concentreaza aproape intreaga actiune. Are doua semnificatii: in plan profane este un loc rau famat despre care vorbesc barbatii in tramvai si in plan sacru, este primul stadium al calatoriei sufletului dupa moarte.

Perspectiva auctoriala:Perspectiva narativa se defineste prin narrator omniscient si naratiune la persoana a III-a. Modalitatea narativa se remarca, asadar, prin absenta marcilor formale ale naratorului.
Perspectiva spatiala si temporala se remarca prin plasarea actiunii in Bucurestiu de alta data.

Rezumat:In secventa I este dominant planul real. Profesorul de pian Gavrilescu se intorcea acasa cu tramvaiul de la lectiile de pian, pe o caldura “incinsa si inabusitoare” fiind obsedat de colonelul Lawrence “si de aventurile lui in Arabia”, despre care nu stia mare lucru. O alta obsesie a profesorului este monotonia vietii cotidiene, sugerata de obisnuintele zilnice, “trec regulat cu tramvaiul asta de trei ori pe saptamana”. Isi adduce aminte ca a uitat “servieta cu partituri” la eleva sa, Otilia, nepoata doamnei Voitinovici, din strada Preoteselor.

Coboara din tramvai cu intentia sa-l ia in sens invers pentru a-si recupera servieta, se simte foarte “oboist si istovit”, desi este inca in “floarea varstei”, avand numai patruzeci si noua de ani. Isi aminteste de tinerete, atunci cand nu-l interesa aspectul material al vietii, la Charlottenburg, cand este nemancat si “fara un ban in buzunar”, intrucat atunci cand esti “tanar si esti artist, le suporti pe toate mai usor. Aude uruitul tramvaiului trecand pe langa el, il pierde, il “salute lung cu palaria” si exclama: “Prea tarziu!”. El iese astfel din lumea reala si intra in spatial spiritual din gradina tigancilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.