La tiganci de Mircea Eliade - comentariul literar

Trimis la data: 2007-11-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.73 / 10
Downloads: 14
Autor: Aurora Niculescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 421
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrisa la Paris in 1959, nuvela ,,La tiganci’’ de Mircea Eliade a aparut pt prima oara in anul 1962 in revista,,Destin’’ de la Madrid ,iar la noi in 1967, in revista ,,SecolulXX’’ fiind apoi inclusa in volumul ,, La tiganci si alte povestiri’’, cu un studiu introductiv de Sorin Alexandrescu. Nuvela face parte din creatia literara scrisa dupa al doilea razboi mondial, perioada ce ilustraza ideea ca opozitia dintre real si ireal , dintre sacru si profan se estompeaza , intre accestea nemaiexistand hotare bine determinate.
Subiectul nuvelei este plasat in Bucurestiul de altadata, cardru des intalnit in opera lui Eliade, intrucat el considera ca,, orice loc natal constituie o geografie sacra . pentru cei cei care l au parasit , orasul copilariei si adolescentei devine totdeauna un oras mititic’’(Mircea Eliade-incercarea labirintului).
Realizarea fantasticului in aceasta nuvela se face prin imbinarea planului real cu cel ireal, secventele epice fiind dominate pe rand de unul din aceste planuri. Epicul dublu este relevat de existenta in planul secund a unor elemente semnificative,apartinand celuilalt plan, decat cel dominant in secventa epica respectiva.

Nuvela se structureaza in opt secvente, comform planului real si ireal dominant, distribuite simetric, cu intrari si iesiri din timp si din lumi paralele.
Secventa I este dominanta de planul real , dar in secundar se manifesta irealul , prin cateva elemente cu semnificatii mitice si mistice. Profesorul Gavrilescu se intoarce acasa cu tramvaiul de la lectiile de pian ,pe o caldura ,,incinsa si inabusitoare’’ fiind obsedat de colonelul Lawrence,, si de aventurile lui in Arabia’’ , despre care auzise vorbind pe niste studenti si despre care nu stia mare lucru , ci numai ca ,, arsita ....l-a lovit in crestet.. cao sabie’’ .
cautandu si portminelul ca sa si cumprere bilet, vine vorbade locul numit,, la tiganci’’ , despre care unul dintre calatori, crede ca esteo rusine , dar Gavrilescu este fasciinat de acest loc , considerand ca ,, pe o arsita ca asta , e o placere’’ , pentru ca este umbrit de nuci batrani.

Alta obsesie a prodfesorului este monotonia vietii cotidiene ,sugerata de obisnuintele zilnice ,,trec regulat cu tramvaiul asta de trei ori pesaptamana’’,desi el ar merita altceva pentru ca are ,, o fre de artist’’ . banalitatea vietii este definita de interese materiale, Gavrilescu socotindu si castigul in bani si lectii de pian care l au obosit spiritual. Isi aduce aminte ca si a uitat servieta cu partituri la eleva sa , Otilia , nepoata doamnei Voitinovici,din strada Preoteselor.

Coboara din tramvai cu intentia sa l ia in sens invers pentru a si recupera servieta , se simte foarte obosit desi este inca ,,in floarea varstei’’ , avand numai patruzeci si noua de ani. Isi aminteste de tinerete, atunci cand nu l interesa aspectul material al vietii ,,cand esti tanar si artist, le suporti pe toate mai usor’’ ,la Charlottenburg, cand era nemancat si ,, fara nici un ban in buzunar’’. Auzi uruitul tramvaiului trecand pe langa el , il pierde, il saluta lung cu palaria si exclama :,, prea tarziu !’’,el isi ia astfel ramas bun de al lumea reala.

Epicul dublu in aceasta secventa este prin cateva elemente nefiresti , ireale , ce vor deveni lait motive pe parcursul nuvelei : caldura dogoritoare dilata parca gesturile , isi cauta portmoneul si intarzie cumpararea biletului, se confeseaza calatorilor din tramvai , obsesia colonelului Lawrence, bordeiul tgancilor este pentru el un spatiu misterios , obesesia vietii banale (de trei ori pe saptanama) palaria, banii. Toate aceste gesturi si ganduri au o alta dimensiune, semnificatii ale profanului , ale lumii banale ce devenise sufocanta pentru personaj.
Gavrilescu este atras de umbra si racoarea nucului din gradina ,, tigancilor’’ si , fara sa si dea seama , se trezeste in fata portii , unde ,, il intampina o neasteptata , nefireasca racoare’’.

Secventele II,III, si IV se desfasoara in locul numit ,, la tiganci’’ si sunt dominate de planul ireal , sugerand pregatirea spirituala initiatica pe care Gavrilescu trebiua sa o parcurga dinspre viata spre moarte . il intampina o fata tanara si frumoasa care il ia de brat si l conduce catre ,, o casuta veche’’ , in timp ce Gavrilescu aude in indepartare uruitul metalic al tramvaiului si i se paru insuportabil. O batrana ii cere sa si aleaga o fata dintre ,, o tiganca , o grecoaica , o ovreica’’ deoarece Gavrilescu refuzase o nemtoaica . Baba ii cere trei sute de lei , iar el socoteste din nou ca suma este contravaloarea atrei lectii de pian si se confeseazaspiritual ,, sunt artist’’ motivand ca ,, numai pentru pacatele mele am ajuns profesor de pian , dar idealul meu a fost , detotdeana, arta pura’’.

Ceasul de la bordeiul tigancilor statuse intrucat timpul avea aici alte dimensiuni , ,,nu e graba(...)avem timp’’. O emotie puternica pusese stapanire pe el , si se simti deodata fericit , parca ar fii fost dinb nou tanar. In bordei il intampina cele trei fete pe care le alesese, o tiganca, o grecoaica si o ovreica, i se face sete, stare motivata de caldura obositoare pe care o indurase afara, in lumea reala. Fetele se amuza de starea lui confuza, semn ca el se desprinsese de lumea reala, ale carei repere nu se mai gasesc aici si constata ca lui ii este frica,. Gavrilescu se apara , motivandu se din nou spiritual ca a trait ,,un vis poet’’ si a simtit in tinerete ,, o pasiune nobila’’ , aiubit o pe Hildegard , asadar are pregatirea spirituala superioara de a putea depasi barierele vietii reale, catre o alta lume.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.