Labirintul singuratatii

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionescu Miruna
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Laureatul premiului Cervantes pe 1981, distinctie care ratifica valorile cele mai insemnate afirmate in spatiul culturii hispanice, Octavio Paz, a primit in 1990 Nobel-ul pentru literatura. Iata o veste de natura sa mai reabiliteze un premiu conferit, in ultimul deceniu in special, si dupa criterii extraliterare sau in virtutea unei strategii menite sa impuna cu orice pret, un nume sau un spatiu geo-politic... Prin Octavio Paz, poetul, prozatorul, dramaturgul si -in sfera inalta a ideilor -, eseistul, premiul Nobel a revenit unui mare scriitor al Americii latine, iar Mexicul a inregistrat deplina consacrare a unei constiinte extraordinare.
Sigur, in cazuri precum acela al lui Octavio Paz, poezia exista in raporturile consubstantiale cu meditatia din ciclurile de eseuri, iar acestea, la rindul lor, inaugureaza, celebreaza - in ceremonialul inteligentei - si comunica un alt mod de a vorbi despre motivele fundamentale si vitale, totodata, ale creatiei si ale spiritului. Octavio Paz este un excelent cunoscator al istoriei si mitologiei aztece; privilegiat de cariera diplomatica, scriitorul mexican stabileste, in cadrul unor corespondente adesea uimitoare, legaturi cu universul si lumile motivice ale Orientului unde s-a aflat in cursul activitatii sale diplomatice.

in eseul inclus in antologia romaneasca a lui Paul Alexandru Georgescu {Antologia eseului hispano-american, Univers 1975), Octavio Paz construieste un sistem de reflectii, tulburatoare prin profunzime, suprem incitante pentru straturile meditatiei puse in lumina pe tema singuratatii. Dialectica singuratatii este de fapt un impresionant comentariu, jurnal si confesiune, meditatie filozofica si de autentica antropologie culturala. Singuratatea devine, in conceptia poetului Octavio Paz, "fondul ultim al conditiei umane", liman al cunoasterii si al cautarii - mereu fascinante -, remediu si in labirintul lecturii
antidot ale unei tragice si disperate solitudini.

0 veritabila geografie a singuratatii se configureaza, iar reprezentarile acesteia sunt ale lumii moderne (singuratatea citadina a hotelurilor, birourilor, cinematografelor etc), dezvaluind o experienta ("un purgatoriu necesar" noteaza eseistul). Singuratatea ca "fond vital al existentei", experienta ontologica de natura sa verifice fiinta, raporturile acesteia in spatiul cuplului sau in acela al cunoasterii (universul erotic este el insusi un teritoriu al cunoasterii), produce decisive confruntari ale omului modern, iar poezia continua in propriul ei discurs sa transcrie semnele infrigurate ale acestei alternative umane.

Cunoastere si singuratate, cunoastere si impas al reflectiei umane, lumea lui Octavio Paz traieste sub semnul acestui avertisment: "Omul modern - scrie el in Dialectica singuratatii - are pretentia de a gindi inteligent. Insa aceasta gindire treaza ne-a purtat prin galeriile unui sinuos cosmar, unde oglinzile ratiunii multiplica salile de tortura". Nu stiu daca o atare constatare nu trebuie pusa in relatie cu viziunea dostoievskiana asupra limitelor si infirmitatilor cugetarii fiintei care nu are acces la caile transcendentului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.