Lacaza rolul si importanta ei

Trimis la data: 2007-11-05 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 595
Autor: Boris Onceanu Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În cadrul biochimiei, enzimologia a suscitat mult atenţia cercetătorilor datorită faptului că enzimele sunt catalizatorii biologici specifici reacţiilor chimice care au loc în organismele vii. Enzimologia s-a dezvoltat prodigios în ultima perioadă de timp, începuturile ei fiind în primele decenii ale secolului 19.

Dacă în 1920 erau cunoscute 10-15 enzime, descrise în principal după obserarea efectului acţiunii lor, astăzi sunt caracterizate peste 1000 de enzime dintre care aproximativ 500 au fost obţinute sub forma unor preparate înalt purificate şi s-au determinat proprietăţile lor fizice, chimice şi biologice.

Enzimele pot fi alcătite fie numai din polipeptidice ale căror unităţi de bază sunt resturile de aminoacizi şi din punct de vedere chimic sunt proteine simple sau holoproteine, fie din două componente (una de natură proteică şi alta de natură neproteică) şi atunci pot fi definite ca heteroproteine. Partea neproteică poate fi o coenzimă când se leagă de partea proteică prin legături necovalente sau o grupare proteică când este legetă prin legături de tip covalent şi poate fi reprezentată prin diferite vitamine hidrosolubile sau derivati ai lor, nucleotide, ioni metalici, etc. Partea proteică, numită apoenzimă poate fi constituită din una sau mai multe catene polipeptidice.

Activitatea enzimelor, care este excepţional de mare faţă de cea a catalizatorilor, este influenţată de temperatură şi de pH-ul la care se desfăşoară reacţia. De asemenea activitatea enzimelor poate fi stimulată sau inhibată de prezenţa anumitor substanţe, numite activatori, respectiv inhibitori.

Enzimele catalizează numai reacţiile termodinamic posibile care se pot produce într-un timp îndelungat şi în lipsa lor. Enzimele micşorează energia de activare a reactanţilor şi înlesnesc înfăptuirea reacţiilor la temperaturi joase. O caracteristică esenţială a enzimelor este specificitatea lor, adică proprietatea fiecărei enzime de a acţiona asupra unei anumite substanţe, numită substrat.

În funcţie de tipul de reacţii pe care îl catalizează, enzimele sunt reunite în 6 mari clase:
1. OXIDOREDUCTAZE
2. TRANSFERAZE
3. HIDROLAZE
4. LIAZE
5. IZOMERAZE
6. LIGAZE SAU SINTETAZE

2. OXIDOREDUCTAZE
După cum indică şi numele oxidoreductazele sunt enzime care catalizează reacţiile redox. Oxidazele sunt mai concentrate în părţile solide ale boabelor de struguri (pieliţă şi pulpă), ceea ce explică diferenţele de calitate între vinurile provenind din aceiaşi struguri, dar la care mustul s-a obţinut prin presarea strugurilor la diferite presiuni. Oxidoreductazele sunt distruse prin încălzirea mustului la t 70C.

Adaosul de SO2 inhibă oxidoreductazele, în special polifenoloxidaza, la concentraţii de 50100 mg SO2/l. Acţiunea SO2 este în legătură cu cantitatea de chinone conţinute de must în momentul adăugării SO2. Chinonele se formează în must prin acţiunea fenolazelor asupra fenolilor, în prezenţa oxigenului, în momentul în care strugurii sunt zdrobiţi. Aceste chinone cu proprietatea de a fi reduse de SO2 aproape instantaneu şi în acest fel se protejează enzimele oxidoreductoare.

Prin urmare, la stabilirea dozei de SO2 adăugat în must trebuie să se ţină seama de concentraţia chinonelor în must. Pentru a minimaliza efectul oxidoreductazelor este necesar ca SO2 să se adauge cât mai rapid şi să fie distribuit cât mai omogen în mustuială.

Pentru eliminarea oxidoreductazelor din must se poate utiliza şi bentonita (2g/l). Bentonizarea musturilor este recomandată mai ales în cazul strugurilor avariaţi de mucegaiuri care provoacă o îmbogăţire în oxidoreductaze a strugurilor. Mustul poate fi conservat prin frig, cu CO2 sub presiune, prin pasteurizare şi sulfitare – desulfitare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.