Lacrimi si sfinti de Emil Cioran

Trimis la data: 2014-01-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.17 / 10
Downloads: 0
Autor: liocutza
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 la Rasinari, acolo unde tatal sau era preot. Studiile liceale le-a facut in Sibiu la Liceul Gheorghe Lazar apoi a urmat cursurile Facultatii de Filozofie si Litere din Bucuresti intre 1923-1932 si termina cu lucrarea despre H. Bergson.
Este timp de un an profesor de filosofie in Brasov iar din 1937 se stabileste la Paris. A colaborat cu reviste ca Gandirea, Vremea, Floare de foc, Revista de filozofie sau Convorbiri literare. A publicat 5 carti in tara si peste 10 in Franta. Debuteaza cu "Pe culmile disperarii" in 1934 cu care obtine premiul Comitetului pentru premierea scriitorilor tineri needitati. Continua cu "Cartea amagirilor"(1936), "Schimbarea la fata a Romaniei"(1936), "Lacrimi si sfinti"(1937), "Amurgul gandurilor"(1940), "Indreptar patimas"(1940) si alte carti in franceza pe care incepe sa le publice din anul 1947.
Eugen Simion afirma ca "Cioran este, in mod incontestabil, un spirit care traieste din indoiala si care asaza indoiala la temelia lumii" ceea ce se observa in lucrarile sale.

"Lacrimi si sfinti" isi deschide poarta cu intrebarile autorului despre lacrimi si declara "Incercat-am sa inteles de unde vin lacrimile si m-am oprit la sfinti.Sa fie responsabili de stralucirea lor amara? Cine ar stii? Se pare, insa, ca lacrimile sint urmele lor. Nu prin sfinti au intrat ele in lume; dar fara ei nu stiam ca plangem din regretul paradisului. As vrea sa vad o singura lacrima inghitita in pamant...Toate apuca, pe cai necunoscute noua, in sus. Numai durerea percede lacrimi. Sfintii n-au facut altceva decat sa le reabiliteze" si toate paginile ce urmeaza continua astfel.

"Lacrimi si sfinti" este o "hermeneutica a sfinteniei" unde nimic nu are mai mult loc decat sfintele si sfintenia care sunt in jurul Dumnezeului si de care le leaga de fapt toate, natura, muzica, singuratate si in primul rand tristetea.Despre carte Eugen Simion sustine ca "este doar un eseu fragmentar, de un scepticism uneori agresiv, alteori liric, cu accente eligiace" care da in permanenta definitii, uneori memorabile.

Cioran trateaza religia, crestinatate, sfintenie, sfinti, Dumnezeul alaturi ce muzica, arta, singuratate, lacrimi, durere, moarte.
Nu ezita sa dea informatii despre viata sfintilor si mai ales a sfintelor. Incepe cu Sfanta Tereza, Sfanta Caterina de Genua, Caterina de Siena, Cristina Eber, Mechtilda de Magdeburg, Angela de Folino, Margareta de Magdeburg, Angela de Folino, Margareta de Cortana, Sfanta Aldegund, care "si-au marturisit dorinta de a-si odihni fruntea pe inima lui Iisus" si tocmai de asta sufera si se autopedepsesc pentru a da asta ca dovada a credintei.

Aceasta dovada a credintei, Cioran o judeca, de japt nu judeca sfintii pentru asta ci pe Hristos, nu doar ca "cununa de spini a lui Hristos, prin imitatia sfintilor, a provocat mai multe suferinte in omenire decat nu stiu cate boli incurabile. Iisus a fost, in tot cazul, boala incurabila a sfintilor" , dar pe tot parcursul lucrarii, acesta are o atitudine nefavorabila acestor acte, dand vina pe Hristos pentru toate cruzimile si greutatile prin care trec sfintii sau si le provoaca.

Declaratia ce mai dura este "Iisus este responsabil de atitea suferinte. Constiinta lui trebuie sa fie incarcata, prea incarcata, de n-a mai dat intre timp semne de viata. La drept vorbind, el nici nu rezista la compartie cu urmasii lui. Acestora pasiunea lui cereasca a devenit un virus. In loc de trandafiri, ne-a facut cadou o cununa de spini. Nu cunosc o vina mai mare decat a lui Iisus" , astfel nu-l vede ca pe un mantuitor ci ca pe un vinovat de multe suferinte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.