Lacul

Trimis la data: 2004-01-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 17
Autor: Marius Pirvan
Dimensiune: 6kb
Voturi: 112
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu este cel mai mare cantaret al iubirii din literatura noastra.
El a realizat o poezie de o mare sensibilitate in care motivul naturii si iubirii se inbina armonios.
Poezia "Lacul" a aparut la 1 Septembrie 1876 si se inscrie in aceasta tematica a iubirii si naturii. Ia apartine Genului Liric autorul exprimandusi sentimentele puternice de dragoste pentru femeia iubita pe care o asteapta in mijlocul naturii.

Titlul poeziei "Lacul" este un simbol si semnifica sufletul uman incarcat de dor. Apa exprima fie nelinistea iubirii fie trecerea timpului. Intalnim in aceasta poezie si alte simboluri specifice creztiei eminesciene: codrul= ocrotitor al iubirii, luna= atribut al chipului sfant al iubitei. Eminescu este un poet selinar, atmosfera de dragoste si mister este sugerat de prezenta luni.

Poezia poate fii inpartita in 3 parti. In primele 6 versuri, care constitue partea intai si pe care am putea sa o numim asteptarea, poetul isi asteapta iubita intr-un decor de basm, intr-o barca pe lac, inconjurat de codrul protector.

Pe lacul albastru plutesc nuferi galbeni iar apa tresare in cercuri albe la trecerea barcii in care poetul asculta si asteapta cu emotie sosirea iubitei.

Aceasta parte este realizata cu ajutorul epitetelor cromatice: "nuferi galbeni", "lac albastru", "cercuri albe", inversiunea: "lacul codrilor albastru precum si a verbelor la indicativ prezent.

In partea a doua a poeziei care cuprinde, ultimele doua versuri din strofa a doua si stofele trei si patru, avem de-a face cu visul de iubire al poetului.
El isi imagineaza sosirea iubitei care va aparea dintre trestri si ii va cadea la piept. Inpreuna se vor plimba cu "luntre mica" pe apele lacurilor lasanduse in voia naturii. Vor admira luna, semn ca momentul ales pentru intalnire este seara, trestiile vor fosni iar apa cu undele ei va suna.

Pronumele personal Ea scris cu caracter diferit de result poeziei reprezinta o lume a dorintei pentru poet. Asociat cu mediul vegetal "trestii" si un meteorit "sa-mi cada", pentru poet iubita primeste statul de astru sau floare.

Observam in aceasta parte ca misloace de realizare artistica: epitete si caracter generalizator: "luntrea mica", "lin fosneasca", "sa cada lin", epitetul antepus "blandei lune", personificari: "glas de ape", "nuferi galbeni il incarca", "vantun trestii lin fosneasca precum si metafora: "tresarind in cercuri albe". Verbele sunt folosite la modul conjunctiv prezent care ne sugereaza o actiune viitoare, posibila. Cateva conjunctive sunt folosite fara conjunctia "sa fosneasca".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.