Lacul

Trimis la data: 2006-03-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 1334
Autor: Ofelia j.
Dimensiune: 15kb
Voturi: 306
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lacul - Mihai Eminescu s-a inscris in romantismul european prin tema iubirii si a naturii , care este predominanta in lirica sa. La Eminescu natura are doua ipostaze ,una terestra si una cosmica, interferate in mod armonios, in cadrul careia indragostitii oficiaza un adevarat ritual al iubirii. Lacul
Lacul - Natura terestra apare cu elemente specifice ale spatiului romanesc – codrul ,izvoarele, salcamul, teiul, lacul, trestiile-vazute in vesnica rotire a anotimpurilor.

Lacul - Natura terestra este ocrotitoare, calda , uneori salbatica, participind mereu la framantarile poetului si constituind cadrul cel mai potrivit al dragostei si meditatiei. Natura cosmica este simbolizata mai ales prin cadrul nocturn, in care luna , stelele, luceferii, participa direct la sentimentul iubirii umane.

Poezia “Lacul” a fost publicata in revista “Convorbiri literare “ la 1 septembrie 1876 si se inscrie in tema iubirii si a naturii , tema fundamentala in lirica “poetului nepereche”. Creatia lirica “Lacul” este o idila cu puternice note de pastel .

Idila este o specie a liricii erotice ,in care este ilustrata viata si dragostea manifestate in cadrul rustic , intr-o forma optimista sau idealizata . Pastelul este specia lirica , in care poetul descrie un tablou din natura , apeland la imagini vizuale si auditive, precum si la figuri de stil specifice.

Titlul numeste simbolic cadrul naturii feerice , printr-unul dintre cele mai intalnite elemente din lirica eminesciana ,lacul. Toate celelalte elemente care compun decorul in care urmeaza sa se manifeste iubirea – trestiile ,barca , luna, nuferii-converg necontenit catre lacul din mijlocul codrului . In viziunea lirica a lui Mihai Eminescu , apa este un element al vietii, al profunzimii trairilor interioare, sugerand intensitateas sentimentului de iubire ideala si visul implinirii acesteia in cadrul unei naturi feerice, ocrotitoare.

Tema poeziei o constituie aspiratia poetului pentru o iubire ideala ,o poveste de dragoste imaginata intr-un cadru natural rustic, cu care se contopeste trairea interioara a eului liric. Poezia “Lacul” este alcatuita din cinci catrene organizate gradat ca stare sufleteasca , de la speranta implinirii iubirii pana la tristetea sfasietoare din final . Compozitional , poezia poate fi structurata pe doua planuri , unul real, exterior, care cuprinde tabloul descriptiv al naturii si altul ideal, interior, al visului de implinire a iubirii absolute.

Strofa intai descrie cadrul naturii , decorul in care eul liric va exprima dorinta arzatoare de a simti in profunzime sentimentul de iubire absoluta . Imaginea vizuala , construita prin epitete cromatice , a lacului “albastru”, incarcat de “nuferi galbeni”, este la inceput statica , apoi creste in dinamism , in miscare , umanizandu-se , deoarece tresare emotional “in cercuri albe”. Tabloul naturii anticipeaza , astfel ,emotia poetului in asteptarea nerabdatoare a iubitei.

Strofa a doua compune spatiul interior al trairii , al visarii eului liric la iubirea ideala. Motivul asteptarii este relevat prin verbe ce exprima nesiguranta , incertitudinea “parc-ascult”, “parc-astept”, stare accentuata si de repetitia acestora . Nerabdarea indragostitului de a-si intilni iubita este exprimata inca din primul vers: “Si eu trec de-a lung de maluri”.

Folosirea verbelor la conjuctiv sugereaza speranta , visul de implinire a iubirii , posibila fericire fiind vizualizata prin gesturile tandre , mangaietoare:”sa rasara “ , “sa-mi cada”. Eventualitatea implinirii visului de iubire este in concordanta cu posibilul cuplu , realizat de poet prin doua pronume personale, “eu” si ”ea”, care sugereaza , pe de o parte ,confesiunea poetului , iar pe de alta parte , unicitatea iubitei, pronumele fiind subliniat grafic. Iubita este ,asadar ,”ea” ,unica, singura care ar putea sa-l faca fericit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.