Lacul de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2007-10-31
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.38 / 10
Downloads: 1267
Autor: Cristiana Mihai
Dimensiune: 6kb
Voturi: 219
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia 'Lacul' a fost publicata la 1sept. in revista 'Convorbiri literare'.Este o poezie erotica in care sentimental dragostei pentru fiinta iubita se impleteste cu adoratia fata de frumusetile naturii .Titlul poeziei cuprinde numele unui din elementele cadrului natural ,lacul ,si a carui imagine predomina in peisajul descris .
Prima strofa se deschide cu imaginea feerica a lacului “albastru” incarcat cu “nuferi galbeni “ unde epitetele cromatice “albastru “ si “galben realizeaza imagini vizuale ce sugereaza frumusete si seninatate .Lacul pare o oglinda ,el este personificat pentru ca preia zbuciumul sufletesc al poetului , emotia pe care o traieste in asteptarea finite iubite :”Tresarin in cercuri albe /El cutremura o barca “.

In strofa a doua este present motivul asteptarii,poetul isi asteapta iubita care poate va veni ,posibilitatea sugerata de repetarea adverbului “parca” : “Parc-ascult si parc-astept”.Poetul isi imagineazaintalnirea cu iubita sa ,este sugerat gestul tandru sial imbratisarii la modul ideal .
Iubita apareca o proiectie imaginara in visul sau,caci iubirea este ideala .Visul de iubire este generat de starea de asteptare si de singuratate. El isi doreste iubita cu ardoare , cu care “va sari“ in “luntrea mica” ,lasandu-de inganati de de “glas de ape“ ,coplesiti de frumusetea si farmecul naturii.Prin folosirea verbelor la conjunctiv present “ sa scap”,”sa plutim” se creeaza o senzatie de ideal ,de vis , de posibil.Vraja noptii este sporita “lumina blandei lune “, epitetul personificator folosit ca inversiune avand rol de a spori atmosfera de visare ,de farmec. Imaginile vizuale se impletesc cu cele auditive :”vantu-n testii lin fosneasca”,”unduioasa apa sune “. Sunt metafore cu rol personificator ce sugereaza sunetul domol , lin al apei,al armoniei naturii.

Folosirea asonantei “ unduioasa” ( epitet inversiune) sporeste senzatia de vraja , de muzicalitate a versurilor.Poezia surprinde un moment de iubire neimplinita ,caci in strofa finala visul ia sfarsit si eul liric revine la realitatea trista ,dureroasa,pentru ca totul a fost doar fictiune , ca totul este zadarnic .Singuratic si trist poetul revine la realitate,suspina si sufera acci iubita nu vine ,”Lacul cel albastru /Incarcat cu flori de nufar “ participa la durerea poetului sugerand tristetea apasatoare din sufletul poetului .

In poezie apar elemente specifice poeziei erotice eminesciene:luna,codrul,lacul.Lirismul este accentuat prin personificarea naturii , prin folosirea eului liric , a inaginilor vizuale ,auditive,cromatice,prin folosirea unor variate figuri de stil ,prin surprinderea trairilor interioare ale indragostitului , prin muzicalitatea interioara a versurilor realizata prin aliteratii si asonante . toate acestea contribuie la sugerarea unei atmosfere de seninatate,de resemnare pentru o iubire neimplinita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.