Lacul

Trimis la data: 2006-03-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 872
Autor: Carmen Gologan
Dimensiune: 7kb
Voturi: 89
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lacul - Lirica eminesciana imbina sentimentul dragostei pentru fiinta iubita cu adoratia fata de frumusetile naturii.Sentimentul de dragoste ia nastere,se implineste sau se consuma intr-un decor mirific de basm,sau intr-un cadru dezolant,mohorat in functie de natura sentimentelor exprimate.Lacul
Lacul - Poezia ''Lacul" a fost publicata la 1 septembrie 1876 in ''Convorbiri literale'', revista societatii ''Junimea'' din Iasi alaturi de : "Melancolie", "Craiasa din povesti", "Dorinta"."Lacul" se incadreaza in creatiile erotice,idilice,in care predomina natura cu elementele specifice eminesciene:lacul, codrul, izvorul, teiul.

Lacul - Poezia se remarca prin muzicalitatea versurilor si intensitatea trairii eului liric. Poezia are ca titlu numele unuia dintre elementele cadrului natural,lacul, deoarece imaginea acestuia predomina in peisaj, iar toate celelalte elemente ale decorului ( trestiile,barca,luna,vantul) sunt raportate la el.

Cadrul iubirii romantice este o natura luxurianta,eterna,martora a unei iubiri patimase profunde. Prezenta apei prin farmecul si misterul ei determina reveria, pentru ca poetul, viseaza la o dragoste ideala la posibilitatea implinirii ei in decorul fascinant al codrului.

Tema poeziei:
Dorinta arzatoare a indragostitului de implinire a iubirii, insa totul ramane la stadiul de dorinta, de posibilitate, pentru ca visul nu se realizeaza. Poezia este alcatuita din 5 strofe si poate fi structurata pe 2 planuri:
a) planul real (strofele 1-5)
b) planul ideal ( al visului neimplinit-strofele 3-4)
Trecerea de la planul real la visul nerealizat se face in strofa a 2 a.
Planul real cuprinde o descriere a codrului in care ar urma sa se petreaca asteptata clipa a iubiri.In lirica eminesciana, natura si dragostea sunt inseparabile, prima fiind o proiectie a sentimentelor tanarului indragostit.

Prima strofa se deschide cu imaginea feerica a lacului "albastru" incarcat cu "nuferi galbeni". Epitetele cromatice "albastru" si "galbeni" realizeaza imagini vizuale care sugereaza armonia, limpezimea, seninatatea. Lacul este asemenea unei oglinzi in care urmeaza sa se reflecte atat lumea exterioara cat si cea interioara.

De la aceasta imagine vizuala, statica, din primele 2 versuri, se trece la una dinamica pentru ca lacul apare insufletit prin personificarea:
"Tresarind in cercuri albe/El cutremura o barca." Natura, lacul ca element al ei preia zbuciumul sufletesc al poetului, emotia lui determinata de asteptarea fiintei iubite si vibreaza la unison cu acesta.

In strofa a 2 a este prezent motivul asteptarii infatisat insa ca posibilitate, lucru dovedit prin prezenta adverbului "parc-" folosit in repetitie:
"Si eu trec de-alung de maluri
Parc-ascult si parc-astept."
Tot ca posibilitate este sugerat si gestul tandru al imbratisari, prin folosirea verbelor la modul conjunctiv care sugereaza o actiune doar posibila:
"Ea din trestii sa rasara
Si sa-mi cada lin pe piept."

Poetul nu realizeaza un portret al fiintei iubite a carei prezenta e maracata prin pronumele personal propriu-zis ea, scris subliniat, pentru ca dorinta poetului nu se indreapta catre o anumita fiinta ci catre o iubire ideala pe care o doreste implinita.Tot la modul ideal, in decorul de vast al codrului si al lacului.Astfel, iubita apare ca o proiectie imaginara a visului poetului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.