Lacustra

Trimis la data: 2006-04-09 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 4935
Autor: Florin dumitru Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: rar Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lacustra este una dintre cele mai representative poezii bacoviene, in care starea naturii declanseaza prin sugestie, o stare sufleteasca depresiva , cere proiecteaza asupra naturii aceasta dimensiune psihica.Lacustra

Tema poeziei Lacustra este singuratatea ucigatoare a eului lyric ``sunt singur`` amplificata gradual din tartaitul nocturn, obsedant al ploii care activeaza imaginatia, producand mutatii la nivelul psihologic : sentimentul de ssolitudine catalizeaza sub imperiul unui agent exterior , sonor, ploaia si produce o reactie psihologica al carei precipitat este spaima de moarte.

Ploaia cu sonoritatea ei produce o translatie de la rational la subconstient, prin intermediul imaginarului, in timpul somnului ``dorm``, ``tresar prin somn``.Compozitia. In Lacustra , schema compozitionala pare mai complexa: un element exterior, natural (sunetul ploii care cade de ``atatea nopti``) are o rezonanta puternica in sufletul eului liric , in lumea sa interioara, aflata sub zodiac sentimentului de singuratate, simtindu-se sechestrat in propria odaie.

Sunetele agresante ala ploii nocturne, amplifica sentimental de solitudine al eului lyric , in lumea sa interioara , aflata sun zodiac sentimentului de solitudine al euluiliric , dublui claustrat in ``gaoacea`` trupului si in cea a odaii. Acest agent exterior (sunetul ploii) devine un catalizator al unei reactii psihologice in acest mediu inchis, producand o senzatie la nivel tactil (cea de umed), care declanseaza spaima ancestrala a finite , depozitata in subconstient si eliberata de cenzura ratiunii.

Sunetul ploii sugereaza gandul iar umedul creeaza senzatia ca este fiinta primitive inspaimantata de apele dein jur, de pericole nevazute, ghemuita intro locuinta lacustra ai carei stalpi se pot prabusi de atata ploaie.Asadar , starea psihica modifica elementele peisajului natural din incipit.

Relatiile de opozitie si simetrie. Intre prezentul eului liric si trecutul prehistoric al finite primitive din locuinta lacustra nu se stabileste o relatie de opozitie ci o corespondenta , o simetrie, producandu-se o translatie in timp. Odaia poetului devine locuinta lacustra primitive, eul lyric, fiinta inspaimantata de apa : patul ``scanduri`` devine spaima finite neajutorate de agresivitatea mediului, tradusa la nivelul reactiilor prin gerunziile ``trecand``, ``tresarind``, ``asteptand``, precedate de un adverb al duratei ``tot``.

Structura compozitionala se realizeaza la nivelul strofelor prin reluarea in strofa a patra a versurilor 1,2 si 4 din strofa initiala sugerand si la acest nivel idea de incheiere, claustrare si obsesia singuratatii in cadrul pluvial. Versul al doilea nu realizeaza opozitia intre planul fizic din prima strofa sic el psihic din ultima strofa..

Motivele literare simboliste care apar recurent in Lacustra sunt ploaia si singuratatea. Acvaticul are la Bacovia smnificatii aparte , diferentindu-l de predecesori. Bacovia interpreteaza motivul apei ca sugestie apocaliptica, ploaia abundenta rezonand de mai multe nopti in odaia poetului este generatoare de cosmaruri, inducand la nivel subconstient acut al nesigurantei o atmosfera in memoria involuntara prin transferal de la sonoritate la tactil, teroarea ancestrala a poetului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.